Radar · Fred

Kerstin Bergeå ny ordförande för Svenska freds

Efter sex år lämnar Agnes Hellström nu rollen som ordförande för Svenska freds.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Svenska freds, har fått en ny ordförande. Efter helgens kongress står det klart att Kerstin Bergeå tar över uppdraget efter Agnes Hellström, som axlat rollen i sex år.

I helgen hade Svenska freds, Sveriges största fredsförening, sin årskongress för 139:e gången. Kerstin Bergeå, som har arbetat med fredsfrågor under många år, bland annat som fredsobservatör, valdes under kongressen till ny ordförande. 

– Som länge engagerad i frågor om fred, nedrustning och ickevåld är jag oerhört tacksam för förtroendet att vara Svenska freds ordförande. Jag hoppas kunna bidra med de erfarenheter jag har och det mod som behövs för att tillsammans hålla hårt i fredskompassen och fortsätta driva opinionen för nedrustning, konfliktförebyggande och fredlig konflikthantering i alla lägen, säger Kerstin Bergeå i ett pressmeddelande.

Hon ser fram emot att vidareutveckla arbetet för att mobilisera och engagera människor för hållbar fred.

– Vi behövs och vi behöver varandra när upprustningens hårda vindar viner, säger Kerstin Bergeå.

Agnes Hellström, som har axlat rollen sedan 2016, fortsätter tills vidare som talesperson för föreningen.

– Jag är otroligt glad och stolt över att de senaste sex åren ha fått möjligheten att föra fram den gemensamma rösten för fred och nedrustning. I den senaste tidens intensiva debatt om kriget i Ukraina och Sveriges Natoansökan har den rösten blivit ännu viktigare, säger Agnes Hellström.

”Nej till ja till Nato”

Svenska freds har varit en av få kritiska röster som hörts i den svenska Natodebatten och föreningen har vuxit rekordartat sedan kriget bröt ut i februari.

Det nya läge som har uppstått i och med att Sverige nu har ansökt om medlemskap i Nato, var en av frågorna som behandlades under helgens kongress. Föreningen håller fast vid sin ståndpunkt och menar att medlemsansökan bör dras tillbaka.

”Motivet är att öka säkerheten för alla människor i det här landet men resultatet blir det motsatta. Riskerna ökar. Nato är en militärallians som baseras på hotet om användning av kärnvapen. Sverige bidrar genom beslutet till en mer militariserad och polariserad värld med ökade spänningar i en redan spänd situation”, skriver Svenska freds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV