Startsida - Nyheter

Zoom

Ett djur dödas var tredje minut av troféjägare – inget förbud i EU

När lejonet Cecil dödades av en amerikansk tandläkare i Zimbabwe 2015 väckte det stor medial uppmärksamhet, bland annat på grund av att Cecil var en individ som följdes av en grupp forskare som en del av en långtidsstudie.

Tusentals vilda djur dödas årligen för att bli dyra troféer i form av huvuden, skinn eller päls. Men trots den stigande internationella kritiken är det fortfarande tillåtet att importera jakttroféer till EU – däribland Sverige.
– Det är både skrämmande och totalt oacceptabelt, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World animal protection Sverige.

Troféjakten i världen dödar hundratusentals vilda – bland dem utrotningshotade – djur, varje år. Omkring 1,7 miljoner individer beräknas ha fallit offer för troféjägare under de senaste tio åren. Det innebär nästan 500 djur om dagen eller ett djur var tredje minut. Många av djuren föds upp i fångenskap, i inhägnade områden i bland annat Sydafrika, för att sedan jagas och dödas av jägare mot en viss summa.

Jakten bedrivs i dag bland annat i USA och Kanada samt i flera afrikanska länder. Kanada, Sydafrika, Moçambique, Namibia and Zimbabwe är bland de länder som exporterar flest kroppsdelar från vilda djur. Jägarna är till 99 procent utlänningar, mestadels från USA och EU, som betalar för att få jaga djuren och ta med sig kroppsdelarna hem. Toppimportörerna är således USA och EU.

Sverige i topp tio

Enligt en rapport som Human society international släppte i fjol är Sverige, tillsammans med bland annat Spanien, Danmark och Tyskland på top 10-listan bland troféimportörer i Europa. Enligt rapporten har uppemot 1000 jakttroféer importerats till Sverige under en femårsperiod, bland annat från djur som noshörning, isbjörn, leopard, lejon, elefant, babian och flodhäst. Även en granskning från Djurrättsalliansen 2021 visade att 74 djur som fallit offer för troféjakt importerades till Sverige mellan 2017 och 2019 – varpå Expressen avslöjade att flera svenska kända namn fanns bland jägarna.

Många av dem som reser för att jaga gör det via turistföretag som marknadsför den här typen av resor och bland dem som finansierar troféjaktsindustrin finns många rika européer, även svenskar.

– Man behöver bara googla på nätet efter troféjaktresor. Vi ogillar skarpt troféjaktresorna. De är roten till troféjakten, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för organisationen World animal protection Sverige.

”En av de värsta formerna av exploatering”

Men Europa står inte bara för import, troféjakt bedrivs även i de europeiska länderna, där Sverige bland annat, tillsammans med Rumänien, toppar listan på björntroféer.

– Troféjakt är en av de värsta formerna av exploatering av vilda djur. Den leder till lidande för djur. Att döda djur för nöjes skull, för en trofé, måste fasas ut och stoppas, säger Roger Pettersson.

Vill ändra svensk lagstiftning

I dag har Nederländerna den striktaste lagstiftningen på området, där import av jakttroféer från upp till 200 arter varit förbjudet sedan 2016. I Frankrike är det sedan 2015 förbjudet att föra in jakttroféer från lejon, men landet är ligger fortfarande på topp tio när det kommer till importörer av jakttroféer inom unionen.

World animal protection, som länge har arbetat för att få stop på troféjakten i världen, kämpar för att Sverige ska införa ett förbud likt det i Nederländerna.

– Det är både skrämmande och totalt oacceptabelt. Vi arbetar både på plats där jakten förekommer och globalt för att få till förändringar. I Sverige arbetar vi bland annat för att få till stånd en lag mot införsel av jakttroféer, liknande den som redan finns på plats i Holland, berättar Roger Pettersson.

De som argumenterar för troféjakt påstår ofta att det är en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen. Men enligt tidigare studier når endast 3 procent av pengarna från industrin lokalbefolkningen.

– Tvärtom mot vad förespråkarna brukar säga så bidrar den inte till hållbarhetsarbetet och den bidrar ytterst minimalt ekonomiskt till lokalbefolkningarna, säger Roger Pettersson.

Hundratusentals individer dödas årligen för att bli troféer i form av huvuden och horn. Foto: Jolanta Dyr, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Majoriteten emot

I allmänna opinionen kan man se att det finns ett motstånd mot troféjakt. Enligt en novusundersökning som gjordes nyligen på uppdrag av World animal protection, tycker två av tre svenskar (66 procent), majoriteten kvinnor, att det bör införas ett förbud mot import av jakttroféer. Även i Danmark, Tyskland, Polen och Spanien är en majoritet för ett förbud, visar tidigare undersökningar. Dessutom ogillas troféjakt av 64 procent av befolkningen i Sydafrika, som är en stor exportör av jakttroféer från skyddade arter. Men fortfarande finns inget förbud, och utrotningshotade djur samt djur som ingår i den så kallade CITES-klassningen (en internationell konvention som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter, reds. anm.), dödas fortfarande i troféjakt. I EU är det en så kallad A- och B-lista som gäller vid import av jakttroféer, såvida länder inte väljer att införa andra, striktare bestämmelser.

EU-bilaga A innehåller arter som är akut utrotningshotade och dit räknas bland annat brunbjörn, grizzlybjörn, leopard och gepard. Om man vill föra in troféer från A-listan krävs ett importtillstånd från Jordbruksverket samt ett exporttillstånd från landet man har jagat i.

EU-bilaga B innehåller arter som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade om inte handeln är strängt reglerad. På den listan finns bland annat isbjörn, lejon (förutom persiskt lejon) och flodhäst. Här krävs inte ett importtillstånd, utan endast exporttillstånd, såvida den som vill importera jakttrofén själv har jagat djuret. Det innebär i praktiken att det är lagligt att döda utrotningshotade djur.

– I Sverige är det EU:s lagstiftning som gäller, säger Roger Pettersson.

Internationellt upprop

Nu kräver World animal protection, i ett gemensamt upprop med 136 djurskyddsorganisationer från hela världen, däribland 45 från länder i Afrika, att all import av jakttroféer förbjuds världen över.

”Troféjakt är det kontroversiella dödandet av ett djur för tävling eller nöjes skull, i syfte att förvärva kroppsdelar – såsom huvuden, betar, horn, eller skinn – som en statussymbol eller för visning”, står det bland annat att läsa i uppropet.

Frågan om troféjakt lyfts också i organisationens valprojekt i Sverige, bland annat i deras valtidning samt i ett klipp på sociala medier-plattformen Youtube.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV