Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

20 år efter mordet på Fadime: mycket jobb kvar mot hedersförtryck

Fadime Sahindal har blivit en symbol för kampen mot hedersförtryck i Sverige.

Ikväll hålls den årliga Fadimegalan och i år är det 20 år sedan hon mördades av sin far. Tyvärr finns fortfarande mycket kvar att jobba med i Sverige för att få ett slut på hedersförtryck.

”Trots att jag fått betala ett så högt pris så ångrar jag inte att jag tog mitt beslut att ta min frihet och gå. Självklart är jag mycket ledsen över det som har hänt och det som jag har förlorat, men jag varken är eller tänker bli bitter över det som har hänt, för i så fall känns det som att allting skulle ha skett till ingen nytta.”

Orden är Fadime Sahindals, från ett tal som hon höll för riksdagen två månader innan hon dödades. Innan dess hann hon kämpa för sina egna mänskliga rättigheter och för andras.

”Hon pratade om hedersförtryck i ett Sverige som inte hade hört talas om begreppet förut och som inte var redo att lyssna”, skriver nationella kompetensteamet för hedersförtryck på sin hemsida.

På de 20 år som gått sedan dess har det hänt en hel del. Flera lagar som ska hindra barnäktenskap och könsstympning har tillkommit och till sommaren förväntas Lex Fadime träda i kraft, en lag som syftar till att kriminalisera hedersförtryck.

Men Sverige är fortfarande långt ifrån att nå mål, konstaterar kompetenscentret, som så sent som 2020 fick ett permanent uppdrag av regeringen att fortsätta sitt arbete mot hedersförtryck.

”Vi ser att kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck ökar, det är positivt. Vi har också daglig kontakt med kunniga, engagerade och modiga människor som vill göra skillnad. Dock förs fortfarande hundratals barn ut ur landet varje år för barn- och tvångsäktenskap, könsstympning, uppfostringsresor och omvändelseresor. Fortfarande lever barn och vuxna i sammanhang med starkt begränsat livsutrymme. Många utsätts för våld, kontroll och begränsningar i hederns namn. Fortfarande behöver vuxna kvinnor och män släktens tillåtelse för att få skilja sig. Traditioner förs vidare från generation till generation även efter migration. Människor lever i en orimlig ofrihet och hindras i att få tillgång till sina rättigheter av släkt och familj.”

Kompetenscentret skriver vidare att det finns mycket kvar att jobba med för att samarbetet mellan olika myndigheter ska bli bättre.

”Lagar blir bara tomma ord om yrkesverksamma inte säkerställer att de används i rätt tid, och på rätt sätt”, konstaterar de.

Under söndagskvällen kommer riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, att sända Fadimegalan, som bland annat går att se här. Dels görs den för att hedra hennes minne, men också för att lyfta kampen mot hedersförtryck idag.

Fadime avslutade sitt tal i riksdagen med att säga: ”jag hoppas att ni inte vänder dom ryggen, att ni inte blundar för dom”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV