Liberalerna syntes inte till när bussturnén med M, KD och SD till de svenska kärnkraftverken gav sig av. Det handlar om en gemensam kampanj, enligt SD. Men L hoppade på senare och nöjer sig med att vara med på det de kallar studiebesök på Forsmark första dagen.
Kritiken kring det hela är överdriven, säger partiledaren Johan Pehrson (L).
Något annat än att Liberalerna bara skulle vara med inledningsvis har aldrig varit tanken, enligt Liberalernas presschef Axel Mårtensen.
Att L ska ut på resa tillsammans med SD har väckt interna L-reaktioner. L:s ledning har pratat om studiebesök och Arman Teimouri har sagt, med anledning av reaktionerna, att det inte handlar om någon valturné.
– De får definiera sina verksamheter hur de vill. För oss är det uppenbart att när vi har strajpat en buss, har flygblad och gemensamma kampanjaktiviteter inplanerade sedan tidigare är det nog en form av kampanj, säger Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna när TT frågar honom inför avfärden mot Forsmark och kärnkraftverket där.
L: Ingen kampanj
Kristdemokraternas talesperson Camilla Brodin säger att det handlar om att visa på fyra partier som är överens i energipolitiken, till skillnad från de rödgröna. Det befästs med en specialdekorerad buss med budskapet ”Ny energi för Sverige” på sidor och front.
– Vi ska runt till kärnkraftverken, vi gör andra stopp också eftersom det är valrörelse. Vi är fyra partier som vill engagera våra egna medlemmar till att vara budbärare för att Sverige behöver en ny regering, säger Brodin.
När Liberalernas partiledare Johan Pehrson är på en egen miniturné på två skolor i Västsverige upprepar han partiets hållning: det handlar inte om en kampanj, utan om ett studiebesök.
– Vi lägger oss inte i vad andra partier lanserar, vi är med på ett besök på Forsmark och det tycker vi är bra, säger han.
Pehrson: Några kritiska personer
Pehrson säger däremot att han kan ”förstå att det finns synpunkter” i det fallet någon trodde att det var en gemensam kampanj.
– Vi går till val på en ny liberal borgerlig regering, och vi är beredda att samtala med SD och alla partier som är beredda att stödja det här. Då är det klart att folk tyckte att det var konstigt att vi skulle kampanja med SD, säger han.
TT: Att det har blivit en så stor debatt och upprördhet, vad säger det om era möjligheter att samarbeta med SD efter valet?
– Jag bedömer dem som goda. Jag vill inte påstå att det är en stor upprördhet, de flesta i mitt parti är fullt medvetna om att vi efter valet kommer sätta oss och förhandla i sakpolitik med bland annat SD, säger Pehrson och tillägger:
– Man har hittat några personer som är väldigt kritiska till detta. Jag har respekt för deras åsikt men L har lagt fast kursen: Vi går till val på en ny liberal borgerlig regering och vi är beredda att prata med alla partier inklusive SD i sakfrågor.