På grund av kriget i Ukraina ger Arla från 1 april dispens på kravet att djurfoder ska vara GMO-fritt .
Arla tar bort kravet på att foder till kor måste vara GMO-fritt som en följd av att kriget i Ukraina gjort det omöjligt att få fram GMO-fri soja till vissa marknader, uppger den danska tidningen AgriWatch.
Enligt AgriWatch kommer en stor del av den GMO-fria sojan som används i Sverige och Danmark från Ukraina och Ryssland. Något som har påverkat tillgången.
Enligt Arla går det inte att få fram nödvändiga kvantiteter. Beslutet togs av Arla Foods koncernstyrelse.
Tillfällig lösning
– Det är en temporär lösning på högst ett halvår för att förstå vad som händer på fodersidan. Sedan måste vi ha en mer långsiktig lösning för alla marknader, säger Inger-Lise Sjöström, styrelseledamot i Arla Foods, till den svenska jordbrukstidningen ATL.
GMO-fodermedel används inte av foderindustrin till något djurslag i Sverige. I Danmark är det enbart mejerisektorn, med Arla Foods i spetsen, som antagit GMO-fritt som standard, enligt ATL.
Genteknik är en omdiskuterad teknik. Och enligt svenska Livsmedelsverket finns det hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer – GMO
Fakta: GMO
GMO, som betyder genmodifierade organismer, används för att ändra generna i växter och förändra deras egenskaper.
Grödorna som genmodifieras mest i världen är majs, soja, raps och bomull.
Till exempel kan man tillföra gener från en jordbakterie till en planta för att insekter inte ska angripa den, vilket gör att lantbrukare inte behöver bespruta dem med bekämpningsmedel.
Man kan också tillföra potatisar en immunitet mot brunröta, som också vanligtvis bekämpas genom besprutning.
I andra fall ändrar man näringsvärden och tillför till exempel vitaminer.
Källa: Livsmedelsverket