En 59-åring från Sydneys innerstad ska leda Australien framöver i en grönare riktning. Han beskrivs som en trevlig och ödmjuk förhandlare – men är det tillräckligt för att Anthony Albanese ska överleva det svåra livet som premiärminister?
Laborledaren Anthony Albanese växte upp i allmännyttan i Sydney, med en ensamstående mamma. Känd som ”Albo” har han tagit socialdemokratiska Labor från opposition till regeringsmakten, något som bara tre andra Laborledare har lyckats med sedan slutet av andra världskriget.
– Han är en genuint trevlig kille, han är bra på att lyssna. Han är en bra förhandlare. I hans segertal lyfte han fram att det är bra för Australien att han kom från den bakgrunden och blev premiärminister, säger Peter Christoff, lektor vid University of Melbourne.
Under dåvarande Laborledaren Julia Gillards minoritetsregering 2010 var Albanese en av dem som skötte förhandlingarna med De gröna och de oberoende ledamöterna. Han drog ett tungt politiskt lass som talman i representanthuset. Den bakgrunden kan komma till användning om Labor inte lyckas säkra en majoritet i representanthuset den här gången heller.
Åker till Japan
Men att vinna makten är en sak. Att behålla den är något helt annat. Australien har en historia av att avverka premiärministrar på löpande band, avgående Scott Morrison är en av få som satt en hel mandatperiod – de föregående fem premiärministrarna gjorde det inte.
– Han (Albanese) är väldigt ödmjuk, vilket nog är bra för den typen av politik vi lär se från honom, och bra för Labor, för han kommer från starka arbetarrötter, säger Cristoff.
Labor kampanjade med löften om pengar till äldrevård och barnomsorg, och höjda minimilöner. Albanese ska sväras in som premiärminister redan på måndagen. Därefter rivstartar han med en resa till Tokyo för att möta ledarna för ”Quad”, ett partnerskap mellan Australien, Japan, Indien och USA.
Skärpta miljömål
Anthony Albanese har också en bakgrund som oppositionens talesperson för miljö- och vattenfrågor, vilket kan vara nyttigt när Australien snäpper upp sina miljöambitioner. Labors utsläppsmål är ambitiösare än minskningen på 26–28 procent som den avgående koalitionsregeringen har utlovat till 2030.
Att De gröna ser ut att få fler stolar i underhuset, likt en rad oberoende invalda ledamöter som har kampanjat för skärpta miljömål, kan också öka pressen.
– Innan slutet av året kommer vi minst att ha ett utsläppsmål om 43 procents minskning till 2030 om Labor får majoritetsregering. Hamnar de i minoritetsregering förväntar jag mig att det målet blir starkare, kanske 50 procent, säger Christoff.
Labor har också lovat att Australien – en av världens största kol- och naturgasexportörer – ska erbjuda sig att stå värd för FN:s klimatkonferens COP29 2024.
– Det kommer att konsolidera trycket i en grönare riktning, säger Christoff.