I dag är det internationella fredsdagen. Årets tema är stoppa rasismen, skapa fred. ”Ett tema som känns mer aktuellt än någonsin just nu”, skriver stiftelsen Warchild. Flera organisationer har idag uppmärksammat dagen och uppmanat till fred.
I år är det 41 år sedan FN instiftade den 21 september till att vara internationella fredsdagen. Årets tema är stoppa rasismen, skapa fred. Och flera organisationerna har uppmärksammat båda budskapen under dagen idag.
Stiftelsen War child lyfte upp situationen i Sverige och skriver på Facebook att temat känns mer aktuellt än någonsin.
”I vår verksamhet möter vi unga personer som flytt från krig. Som kommit till Sverige för att få känna trygghet och som försöker skapa sig ett nytt hem här. De vill ha tillgång till välbefinnande, inkludering och gemenskap. För situationen i deras hemland tillåter inte det. De har tagit sig hit, ibland helt ensamma, för att få vara i säkerhet och för att få vara sig själva”, skriver de.
De tillägger att det svenska riksdagsvalet har skapat mycket oro och rädsla bland ungdomarna som de jobbar med.
”Vi kan inte förhindra eller stoppa krig. Men vi kan göra vårt bästa för att se till att de som flyr till Sverige får känna sig inkluderade och sedda”, skriver War child.
"No to war"
Flera andra organisationer lyfte fred och frihet under dagen. I Göteborg hölls en demonstration vid Stora teatern arrangerad av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. I Stockholm höll Svenska freds ordförande Kerstin Bergeå ett tal utanför ryska ambassaden. Meddelandet var Нет войне – No to war.
– Idag har jag klätt mig i svart – för jag känner sorg. Sorg över det mänskliga lidandet i Ukraina. Över de ofattbara krigsbrott som uppenbaras inför våra ögon när kropp efter kropp nu grävs upp ur massgravar i Izium.
– Och sorg över att fred och frihet, idag den 21 september på Internationella fredsdagen, är alldeles för avlägset för alltför många människor i världen.
Internationella fredsdagen instiftades för att vädja om ett eldupphör runtom i världen under de 24 timmar som dagen varar. Rysslands president Putin valde istället att trappa upp kriget till en ny nivå genom att under morgonen meddela att han beordrar en delvis mobilisering, där 300 000 reservister kommer att kallas in.
"Värda allt vårt stöd"
– Framför allt går tankarna idag på fredsdagen och alla andra dagar till alla de ukrainare i landet och utanför som drabbas av det här kriget. Men jag tänker också på de modiga ryssar som trots oerhörda risker demonstrerar mot invasionen. Och de ryssar som tvingas ut i ett krig som inte är deras, sade Kerstin Bergeå under sitt tal.
Hon nämnde ryska oppositionspolitiker som vågar protestera, konstnären Alexandra Skochilenko som greps efter att ha ersatt prislappar i stormarknader med klisterlappar med antikrigsmeddelanden och Albert Sahibgarejev, 24 år, som deserterat och fått ett sju år långt fängelsestraff, men som ”säger att han inte ångrar sig för det som pågår i Ukraina är inte rätt”.
Kerstin Bergeå uppmanade också Sverige att omedelbart stoppa all import av rysk olja och gas, ”affärer som direkt bidrar till att stärka Putins krigskassa och upprätthålla kriget”.
Hon krävde också att ett ökat stöd ges till ryska och ukrainska freds-, demokrati- och människorättsaktivister och att ”Sverige ser till att ryska desertörer och vapenvägrare ges skydd, till exempel genom att omfattas av EU:s massflyktsdirektiv och kan få en fristad i Europa.”
– De som vägrar Putins order att döda är värda allt vårt stöd.