Startsida - Nyheter

Energi

Dockskåp är ett intresse som förenar inredning och återbruk

För Martina Thun är pysslet med dockskåpen en kreativ bubbla där hon bara kan vara.

Dockskåp är en tidlös och populär leksak, och många fortsätter att pyssla med de dekorativa husen även som vuxna. Martina Thun är en av dem.

– Jag slappnar av och hittar ro när jag inreder, säger hon.

Det är något med miniatyrer. Ett verklighetstroget 1950-talskök med blåmålade luckor, tidstypiska handtag av metall, specerihylla och diskho – fast i skala 1:16. Det går liksom inte att värja sig, ögonen slukar varje detalj.

Det minimala köket finns i ett av Martina Thuns dockskåp.

– Så fort något är pyttelitet blir man fascinerad. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, säger hon.

Skapar miljöer

Till vardags är hon radioankare på kanalen Rix FM, där hon håller lyssnarna sällskap på vardagseftermiddagarna. Men hennes hobby är att inreda dockskåp. Längs ena väggen i arbetsrummet i den ljusa lägenheten i Stockholm står hela fyra stycken uppställda i en hylla. Intill finns mängder av plastbackar fyllda med material till husen, alltsammans prydligt sorterat.

– Jag tapetserar väggarna och lägger in nya golv, resten av sakerna köper jag färdiga. Det är själva möblerandet och att skapa miljöer som intresserar mig, säger Martina Thun.

”Det är något med pyttesmå saker som fascinerar”, säger Martina Thun. Lägg märke till semlorna på köksbordet. Foto: Jessica Gow/TT

Hon är van vid att omgivningen reagerar över hennes intresse – hon är själv förvånad över hur uppslukad hon har blivit under de år hon har hållit på.

Allt började när hennes nu tolvåriga dotter Juni var i treårsåldern. Då plockade Martinas mamma fram det gamla dockskåp från 1980-talet som Martina hade lekt med som liten. Tanken var att barnbarnet skulle få ärva huset med alla små minimöbler, gardiner och tavlor.

– Men så började jag greja med det jättemycket själv. Och plötsligt kände jag att min dotter förstörde min fina möblering när hon ville leka!

Tjejers lekhistoria

Martina Thun skrattar åt minnet. Hon insåg det absurda i situationen. Men istället för att lägga band på sig, bestämde hon sig för att skaffa ett eget dockskåp där hon skulle få styra och ställa ifred.

– Jag hittade ett på Blocket och av en slump visade det sig att säljaren var en av Sveriges största dockskåpssamlare. Hon hade hela huset fullt.

Säljaren berättade att landets leksaksmuseer tidigare mest fokuserade på att dokumentera och bevara leksaker för killar. Hennes kall hade därför blivit att dokumentera tjejernas leksakshistoria.

– Hon hade dockskåp från alla tidsepoker. För henne hade det också börjat med barnens dockhem.

Minikrukor och miniljus – och en minispis i bakgrunden. Foto: Jessica Gow/TT

Martina, som trodde att hon var den enda vuxna i världen som ville ha ett eget dockskåp, blev inspirerad av mötet och fick tips om samlargrupper på Facebook.

– Det var inkörsporten. Jag sögs in i en gemenskap som var helt otrolig. Jag är absolut inte ensam om att gilla det här.

Det som lockar henne är själva inredandet. Att tapetsera, lägga golv och möblera. Kreativiteten flödar och koncentrationen är total, berättar Martina.

– Jag går in i en egen bubbla där jag kan rensa skallen. Det är väldigt uppslukande.

1950-talet intresserar

Inredningsintresset syns också hemma hos Martina Thun. Möblerna i lägenheten är valda med omsorg och stilen är personlig med tydliga retroinslag.

– Jag är förtjust i inredning från 1950-talet. Det märks även i dockskåpen.

Två av dem är från slutet av 1950-talet, ett är det hon hade som liten på 1980-talet och ett är ett slitet 1990-talsskåp. Det senare står på tur att bli iordninggjort. För Martina Thun är halva poängen att planera omgörningen.

– Det är nästan lika tillfredsställande som att faktiskt inreda det.

Martina Thun har fyra dockskåp. ”Jag insåg snabbt att dockor, sov- och badrum tråkade ut mig. De andra rummen är mycket roligare att inreda”, säger hon. Foto: Jessica Gow

Innan hon sätter igång surfar hon runt på nätet, kikar på andras skåp och tittar på tapetkollektioner, golv och möbler från olika tidsperioder.

Alla inköp sker på begagnatmarknaden och det behöver inte blir dyrt. Martinas dockskåp, utan alla finesser och möbler, har bara kostat mellan 200 och 400 kronor. Välbevarade exemplar kostar något mer, berättar hon.

– Fast jag vill hellre ha lite slitna skåp eftersom jag vill göra om dem.

Star wars och Mumin

Hennes eget favoritskåp har en vacker, tidstypisk trappa med många fina detaljer bevarade.

– Alla smaker och inriktningar finns. En del inreder helt i 70-talsinredning. En del med Star wars- eller Mumin-tema. Det är bara fantasin som sätter gränser.

På hennes Instagramkonto ”Martinasdockskap” delar hon med sig av sina välarrangerade miniatyrmiljöer. En bild på det blå köket med två minisemlor uppdukade på köksbordet har visats över en miljon gånger.

– Det är roligt när mitt konto har inspirerat andra att börja pyssla. Har man ett gammalt skåp på vinden är det ju enkelt att testa – det är rena terapin, säger Martina Thun.

Dockhusens historia

+ Dockhusen började tillverkas i Holland på 1600-talet, men inte som leksaker. Förmögna vuxna använde dem till att visa heminredning och olika sätt att möblera rummen.

+ Först i slutet av 1800-talet började man tillverka dockskåp för barn. Leken var dock ofta hårt övervakad och skulle ske med stor försiktighet. Ibland fick barnen bara titta på skåpet.

+ Skåpen användes också för att utbilda flickor i rollen som husmor. I tidiga skåp hade köken och husgeråden huvudrollen, medan sällskapsrummen blev mer i fokus under 1800-talet.

+ Nyheter som vedspis, elektriskt ljus och badrum dök upp tidigt i dockskåpen – där ville man ha det allra senaste.

+ De vanligaste husen är gjorda i skalorna 1:16 eller 1:12 och oftast tillverkade av björkplywood.

Källor: Nordiska museet, Martina Thun.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV