Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Italien kan ledas av högerpopulister efter nyvalet

Giorgia Meloni (t.

Efter att Italiens premiärminister Draghi lämnat in sin avskedsansökan under torsdagen står Italien inför ett nyval i höst. Att döma av opinionsundersökningarna ser det ut som att det högerpopulistiska partiet Italiens bröder kan bli det största partiet, stött av de andra partierna på högerkanten.

Kommentarerna om den senaste tidens politiska turbulens i Italien har inte varit nådiga. Ledaren för mitten-vänsterpartiet Demokratiska partiet, Enrico Letta, var hård i sin dom mot de partier som röstade emot eller lade ner sin röst mot Mario Draghi i förtroendeomröstningen i onsdags.

– I går tillfogades landet ett sår som kommer att vara länge, om vi inte vinner och därmed kan återuppta den positiva tråden som nu har avbrutits, säger han till nyhetsbyrån Ansa.

Han syftar på den positiva våg som premiärminister Draghi skapat, med en rad för landet nödvändiga reformer och med ett återskapat internationellt förtroende. Som tidigare chef för Europeiska centralbanken och utan kopplingar till något politiskt parti seglade Mario Draghi för 17 månader sedan in som något av en räddare som kunde ena de italienska partierna som normalt sett har vitt skilda åsikter om det mesta. Fram tills nyligen bestod koalitionsregeringen av alla partier utom det högernationalistiska partiet Italiens bröder.

Splittrat parti visade missnöje

Men det var i själva verket Femstjärnerörelsen som utlöste regeringskrisen genom att lägga ner sin röst i en omröstning om ett stimulanspaket som bland annat innehöll ekonomiskt stöd till personer som den senaste tiden drabbats hårt ekonomiskt av stigande priser och inflation.

Femstjärnerörelsen är i dag långt ifrån vad det var när det grundades som ett protestparti år 2009. Numera är det ett splittrat parti som de senaste åren tappat stort i opinionsundersökningarna och den senaste tiden försökt nå ut till väljarna genom en alltmer populistisk politik. Bland annat har de riktat kritik mot landets stöd till Ukraina och att inte mer stöd ges till ekonomiskt utsatta italienare.

Men irritationen mot den senaste tidens agerande som till slut fällde regeringen är utbredd. Missnöje kommer också inifrån partiet. Parlamentarikern Maria Soave Alemanno meddelade nyligen att hon lämnar partiet och går över till det liberala partiet Italia viva. På Facebook kommenterar hon händelserna med att ”det som skrivits den senaste tiden är en ful sida som jag inte skulle ha velat läsa”.

"Svek" mot landet

Mario Draghi har enligt opinionsundersökningar fortfarande stöd från en majoritet av italienarna. Många menar att det är ett svek mot landet att fälla regeringen just i en period då stabilitet och europeiskt samarbete skulle behövas som mest.

Men just de partier som har mest att vinna på ett nyval i höst var också de som visade sitt missnöje. Högernationalistiska Italiens bröder, det enda partiet i opposition, röstade emot Draghi i onsdagens förtroendeomröstning. Men också de nedlagda rösterna, från Femstjärnerörelsen och de två högerpartierna Lega och Forza Italia, visade på att Draghi inte längre har den breda uppbackning som han velat ha för att fortsätta sitt uppdrag.

Därför går nu landet återigen mot nyval, troligen i slutet av september. Mario Draghi kommer att leda en övergångsregering fram tills dess.

Att regeringar faller efter ett par år hör till vanligheterna i landet, men ett maktskifte just nu kan skapa stor instabilitet på flera sätt. Landet har en gigantisk statsskuld och är i full färd med att genomföra det enorma återuppbyggnadsprogrammet efter coronapandemin som de fått drygt 190 miljarder euro från EU för att genomföra. Här ska kriterier uppfyllas, inte minst miljömässiga, och lån betalas tillbaka. Man står också inför stora utmaningar när det gäller att minska landets beroende av rysk gas och att reformera pensionssystemet och den tungrodda byråkratin.

Högerpopulister leder i opinionen

Ser man till opinionsundersökningarna ser det också ut att bli en betydligt mer högerorienterad, populistisk och nationalistisk regering som tar över styret i höst. Största partiet just nu är just det högernationalistiska partiet Italiens bröder, som sägs ha sina rötter i äldre partier som beskrivs som postfascistiska.

Tillsammans med Berlusconis högerliberala parti Forza Italia och det högerpopulistiska Lega ser högerblocket ut att kunna få mellan 45 och 50 procent av rösterna i ett nyval. Det skulle innebära att Italiens bröders ledare Giorgia Meloni blir ny premiärminister och därmed för in Italien mot en betydligt mer nationalistisk, antieuropeisk inriktning. Det är heller ingen hemlighet att såväl Italiens bröder som Lega för en konservativ, främlingsfientlig politik med nolltolerans mot migration. De båda ledarna är också kända för att göra uppseendeväckande, populistiska uttalanden på sociala medier. Hur de skulle tackla Italiens många utmaningar framöver återstår att se. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV