Två tredjedelar av alla som bor i småhus i Sverige har gjort något för att energieffektivisera hemma det senaste halvåret. Det visar en ny Novusundersökning. Byte av lampor och tätning av fönster och dörrar är de vanligaste åtgärderna.
Två miljoner av landets 4,8 miljoner hushåll bor i någon form av småhus (till exempel villa, radhus eller parhus). Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Energimyndigheten har två tredjedelar av småhusägarna gjort någonting det senaste halvåret för att få ner sin energianvändning.
– Att så många har skaffat sig mer kunskap, ändrat sin energianvändning och även planerar att genomföra framtida åtgärder är positivt givet omständigheterna. De energieffektiviseringsåtgärder som genomförs i landet nu kommer att göra skillnad i många år framöver, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.
Av de drygt 1300 som svarat på frågorna svarade 79 procent att anledningen till att minska sin energikonsumption var att också minska sina kostnader. Att bidra till lägre priser och ökad energisäkerhet uppgav 49 procent som en anledning. Minskad klimatpåverkan ansåg 45 procent vara en anledning.
De vanligaste åtgärderna som deltagarna gjort är byte till energisnåla LED-lampor (51 procent), tätning av dörrar och fönster (24 procent), byte eller uppgradering av befintligt värmesystem (till exempel en ny värmepump eller braskamin), (21 procent). Alternativen installation av solceller, byte av fönster eller ytterdörr samt ny termostat eller värmereglering hade 11 procent av de svarande genomfört.