Under söndagen startar årets björnjakt. 622 björnar har länsstyrelserna sagt får skjutas denna gång. En rekordhög siffra, som både djurrättsföreningar och aktivister protesterar mot. Några planerar till och med att sabotera jakten.
622 björnar får skjutas under årets björnjakt som startar idag. En ökning med 24 procent jämfört med förra årets 501.
Enligt Svenska jägareförbundet är det motiverat.
– Stammen har ökat och man vill få ner omfattningen, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägareförbundet, till TT.
Men Svenska rovdjursföreningen håller inte med. I ett uttalande på deras hemsida skriver föreningen att björnen är fridlyst i Sverige och rödlistad, nära akut hotad.
”Men år efter år anser sig Sverige stå över de regler om att skydda utrotningshotade arter vi förbundit oss till att följa när vi gick med i EU”.
Stor andel av stammen
De tillägger att om samtliga 622 björnar skjuts i år är det nära 20 procent av det totala beståndet som år 2017 uppgick till cirka 2900 individer. Någon senare inventering har inte gjorts.
”Men det finns ingen forskning som säger att björnarna är så många att någon jakt för att reglera stammen behövs”, konstaterar de.
Svenska rovdjursföreningen skriver vidare att björnen inte utgör någon större skada för ekosystemet.
”Den är till största delen en skygg växtätare med en diet som till största delen består av vegetabilier och gärna myror. På hösten kan så mycket som upp emot 80 procent av kosten utgöras av blåbär”, skriver de.
Men då nyvakna björnar på våren gärna tar älg- och renkalvar så pågår också en skyddsjakt i renskötselområdena, något som länsstyrelserna ”inte verkar ta någon hänsyn till när antalet björnar som ska dödas i höstjakten bestäms”, skriver föreningen.
De påpekar att det även förekommer en jaktturism kring björnen, samma typ av troféjakt som förekommer kring lejon och elefanter i Afrika. Men att det skulle vara svårt och ”coolt” att fånga björn skriver föreningen inte under på. ”Jakten underlättas betydligt av att man får lägga ut mat, så kallad åtel, och locka till sig björnar så att de blir lättare att skjuta”, skriver de.
Grupp planerar sabotage
Medan Svenska rovdjursföreningen nöjer sig med att förkasta björnjakten i skrift så finns det grupper som går steget längre och tar till aktivism. Gruppen Hunt saboteurs Sweden skriver på sin facebooksida att de tänker sabotera årets björnjakt.
Exakt hur det ska gå till beskrivs inte, mer än att de kommer att befinna sig ute i skogarna. När Syre kontaktar gruppen vill de inte gå in specifikt på sina metoder, av säkerhetsskäl.
”Den här gången har vi dock gjort lite annorlunda än tidigare vilket statistiken visar har fungerat bra hittills”, skriver en representant som vill vara anonym.
Hen skriver vidare att gruppen har saboterat många jakter tidigare, senast under lodjursjakten i mars i år.
”Dessutom är vi ute även under resten av året för att kolla av åtlar, fällor, specifika områden med mera. Vi vet att jägarna kommer mörda tilldelade antal björnar men vi vill försvåra för dem och visa att vad de gör är något som majoriteten av svenskarna inte står bakom.”
Känns det inte hopplöst att protestera om ni ändå vet att jägarna kommer att döda det antal björnar de får?
”Nej, absolut inte. Vi har fått ett enormt gensvar på det vi gör och många har velat donera och hört av sig privat för att tacka för vårt engagemang och våra sociala medier är fyllda med positiva gensvar. Ju mer publicitet detta får desto större press sätter vi på de som bestämmer. Med direkt aktion räddar vi både liv och pressar beslutsfattarna.”
Att det finns risker med liknande aktioner är de medvetna om.
”Självklart finns det risker för vår del, som exempelvis när en ung medlem blev misshandlad av ett gäng vargjägare för några år sedan, men det här handlar inte om oss. Björnarna riskerar livet varenda dag och vi är beredda att göra allt vi kan för att skydda dem. Om vi räddar livet på en enda björn så är det värt det.”
Något egentligt brott gör de sig inte skyldiga till, menar de.
”Allemansrätten är till för oss alla att utnyttja, vilket vi också uppmanar allmänheten att göra. Som vanlig motionär kan man i många fall göra tillräckligt för att skydda de vilda djuren.”