Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Behövde valrossen Freya avlivas?

Freya väckte stor nyfikenhet och norska Fiskeridirektoratet menade att situationen blev en säkerhetsrisk.

Valrossen Freya blev en internationell kändis efter att ha visat sig i flera europeiska länder, solandes på bryggor och fritidsbåtar. I Oslo tog hennes färd slut efter ett avlivningsbeslut. Det har lett till en häftig debatt om vår syn på djur och natur, och en insamling till en staty över henne har samlat in över 250 000 kronor.

Freya lockade till sig en hel del nyfikna människor, och till sist blev det en situation som det norska Fiskeridirektoratet bedömde som farlig för människor och djur. Därför tog de beslutet om avlivning för en vecka sedan.

– Beslutet att avliva valrossen togs baserat på en övergripande bedömning av det fortsatta hotet mot människors säkerhet, sa Fiskeridirektoratets generaldirektör Frank Bakke-Jensen i ett pressmeddelande.

Sedan dess har debatten gått hög om det var rätt eller fel beslut att ta.

Erik Holm från Oslo tog initiativet till en privat insamling för att resa en staty över Freya, en insamling som nu samlat in över 250 000 kronor.

”Jag tror att detta har stort värde på många olika sätt. Inte bara får den nyfikna äntligen se/uppleva hur stora valrossar är, utan det kommer också att vara en symbol för sommaren 2022 och hur själviska vi människor är”, skriver han på Facebook.

Han är kritisk till både beslutet och att människor inte har kunnat hålla avstånd till valrossen, trots myndigheternas rekommendationer.

”Vi från Oslo skriker ständigt på bönder som vill skjuta rovdjur som tar får. Men det första vi gör när en fridfull valross kommer på besök är att skjuta den. Man borde snarare ha straffat de människor som inte respekterar naturen eller de varningar som ges. Inte djuret.”

"Förhållande till naturen brutet"

Även Världsnaturfonden Norge skriver att beslutet är sorgligt.

”Att valrossen Freya fick böta med liv är ett bevis på att vårt förhållande till naturen är brutet. Mer än någonsin är det tydligt hur viktigt det är att arbeta för en framtid där människor lever i harmoni med naturen”, skriver de på facebook.

Norska Havsforskningsinstitutet deltog i beslutsprocessen genom att ge råd om olika lösningsalternativ till Fiskeridirektoratet. De skriver i ett pressmeddelande att ett alternativ där man söver valrossen inte hade varit att föredra, eftersom den troligen skulle försöka fly ner i vattnet och därefter riskera att drunkna. Den mest skonsamma lösningen hade istället varit att ”bygga en kraftig bur med öppen topp, där endast burens sidor skulle sticka ut något över vattenytan”, detta om man valt alternativet att flytta Freya. Det slutliga beslutet om avlivning togs dock av Fiskeridirektoratet, konstaterar Havsforskningsinstitutet.

– Vi har noga övervägt alla möjliga lösningar. Vi drog slutsatsen att vi inte kunde säkerställa djurets välbefinnande med några andra tillgängliga medel, sa Fiskeridirektoratets generaldirektör Frank Bakke-Jensen i ett uttalande förra veckan.

Fern Wickson, professor vid Norges arktiska universitet, UIT, säger till BBC att risken som lyfts upp var ”potentiell snarare än bevisad” och inte större än den ”vi tolererar regelbundet i vårt samhälle och dagliga liv”.

Att man ”valde att ta livet av Freya snarare än att försöka hantera denna potentiella risk genom att implementera effektivare åtgärder för att hantera människors beteende var förvånande och en besvikelse”, säger han till BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV