Kongos avsatte ledare Patrice Lumumba mördades av separatister och belgiska legosoldater i regionen Katanga 1961 – inte långt ifrån den plats där Dag Hammarskjöld omkom samma år. Först nu kan Lumumbas närmaste avsluta sitt sörjande. Den enda kvarlevan av Lumumba har återlämnats till de anhöriga – i form av en tand.
– Jag kan inte säga att det är känsla av lycka. Men det är viktigt för oss att vi slutligen kan begrava den vi älskade, säger Lumumbas son Roland på en presskonferens i Bryssel i Belgien.
Överlämnandet av tanden ska ske på måndag vid en officiell ceremoni i Bryssel. Därmed, säger Roland Lumumba, ”kan vi avsluta vår sorgeperiod” samtidigt som ett långt och mörkt kapitel i Centralafrikas historia får ett slags avslut.
– Hans själ får vila i frid. Det är viktigt för oss.
Antikolonial kämpe
Patrice Lumumba var en av antikolonialismens förgrundsfigurer när han som ledare för Kongo vände sin skarpa kritik mot den forna kolonialmakten Belgien.
De belgiska brotten mot mänskliga rättigheter och värdighet i Belgiska Kongo ledning var monstruösa, liksom dödandet av otaliga kongolserer.
Vid självständigheten 1960 blev Lumumba landets förste premiärminister efter att ha varit en av ledarna i motståndskampen. Men hans maktbas föll samman, inte minst på grund av utländska ingripanden. I september samma år störtades han i en militärkupp av den blivande diktatorn Mobuto och med troligt stöd av amerikanska underrättelseorganisationen CIA.
Den 35-årige Lumumba tog sig till utbrytarområdet Katanga, där han tillfångatogs och mördades av separatister och i närvaro av belgiska agenter. i januari 1961. Hans kropp förintades med hjälp av syra.
Men en tand sparades av en belgisk officer, som trofé.
Tand i kista
Det är den tanden som myndigheter beslagtagit från polismannens dotter, sedan Lumumbas anhöriga lämnat in en formell begäran 2016.
Tanden läggs i en kista, och i närvaro av Belgiens och Kongo-Kinshasas premiärministrar. De anhöriga välkomnas också av Belgiens kung Philippe som efter utdragen kritik bett offentligt om ursäkt för Belgiens inblandning.
Och det av naturtillgångar rika Kongo-Kinshasa var då, liksom i dag, en skådeplats för internationell storpolitik. I konflikten kom FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld att få en huvudroll. Och ett öde som fick ett abrupt slut när planet han färdades i störtade i Katanga i september 1961, månader efter det att Patrice Lumumba mördats.