Runt hundra mammor satte sig i ring idag på Drottninggatan i Stockholm för att se till att deras barn också får ett klimat som går att leva i.
Det samlas ett hundratal mammor under fontänen vid Sergels torg. Efter många dagars hetta har vädret slagit om till disigt småregn, men ingen pratar om vädret. I alla fall inte på det sättet. För nu handlar det om att rädda klimatet, bidra med det man kan för att få upp ögonen på politiker och allmänhet om en förestående och pågående klimatkris.
Uppsnack under fontänen
Stämningen är upprymd men spänningsfylld. Det berättas om vad som är lagligt och inte. Hur man kan och bör agera om polisen griper in. Alla är där frivilligt och ingen uppmanas att göra på något särskilt sätt. Men det är bra att veta om sina rättigheter.
Samordning sker via Extinction rebellion och många av deltagarna är aktiva där, men det har även strömmat till mammor som aldrig någonsin förut varit deltagare eller gjort sin röst hörd i offentligheten. Mammor, och också deras mammor i sin tur.
Lotta Grunewald är förlossningsläkare i Stockholm och har sju barnbarn.
– Det är dags för politikerna att ta lite hårdare tag. De ställer alldeles för låga krav på industrin. Och att sponsra elen som man ska göra nu! Det är helt fel väg att gå, säger hon.
Esther Hauer har draperat sig i budskapet och är på väldigt gott humör.
– Viktigast idag är att skapa stämning och känslor. Olika personer behöver budskap på olika sätt.
Det är inte riktigt som vanligt den här dagen, inte en vanlig demonstration med civil olydnad.
– I vanliga fall vill vi störa, idag vill vi växa. Få fler att känna att de vill vara med och göra något, säger Esther Hauer.
Drottninggatan blockeras
Demonstration genomförs mitt på stockholms största shoppingstråk och det blir snabbt trångt i korsningen. Folk kan ta sig förbi, men det är lite krångligt. En kampsång spelas och ibland sjunger deltagarna med. I övrigt är det en lugn och tyst manifestation.
Mellan 60 och 70 mammor sitter i en ring och håller upp plakat eller sitter bara tysta med allvarliga miner. Kanske till skillnad från många andra demonstrationer finns det även en publik runt omkring som till stor del består av mammornas mammor och övriga familj.
En och annan shoppare stannar också till, men de flesta byter bara några ord och går vidare. Ingen verkar vara direkt irriterad eller arg. Demonstrationen omges även av ett antal poliser och polisbilar.
Eftersnacket sker vid en gemensam lunch i en park i närheten där även andra aktivister strömmar till. Nästa aktion håller redan på att planeras.
Soldatmödrar en föregångare i historien
Mammor som organiserar sig tillsammans har spelat en avgörande roll vid flera tillfällen i historien. Många anser att de ryska soldatmödrarna hade en avgörande roll när de under kommunismens hårda censur skapade opinion mot Sovjets krig i Afghanistan genom att stillsamt stå på Röda torget med bilder på sin stupade söner. Liknande aktioner genomfördes under militärdiktaturens Chile och många andra ställen, inte sällan med stor effekt på lång sikt.
Makthavare är känsliga för mödrarnas åsikter och inser deras kraft. Putin såg till att tidigt förbjuda mödrar att organisera sig eller porträtt på sina döda söner i Ukrainakriget.
Det verkar i alla fall som mammornas manifestation är populärare bland allmänheten än de mer dramatiska varianterna av civil olydnad som Extinction rebellion genomför. Exempelvis som vid fredagens stopp i trafiken på Kungsgatan där enligt uppgift så många som 50 aktivister ska ha blivit gripna eller avhysta av polisen. Protestformen har säkert sina anhängare, men också en del som är tveksamma, även bland flera av aktivisterna Syre samtalade med.
– Att stoppa trafiken, jag vet inte. Jag får också dåligt samvete. Det kan förstöra hela helgen för någon som bara ska ta sig hem. Och barnen kanske sitter och väntar, säger en aktivist.
– Det handlar ju om att få folk att bli nyfikna och börja Googla på vad det handlar om. De exakta kraven på politiker är det nog ingen som tror kommer bli uppfyllda. Jag får utvärdera och se vad jag tycker efter den här veckan.
"Don't know, don't mind"
Lördagsshopparna hade blandade reaktioner på manifestationen. En familj tillrest från Finland sa att de ”don’t know, don’t mind” och rusade vidare.
Ett äldre par från kranskommunerna ville först inte säga något men ångrade sig sedan och kvinnan sa att:
– Helt ärligt, de borde sitta någon annanstans. Vid riksdagen kanske?
I övrigt var det många ”inga kommentarer” men också mer positiva tillrop som ”helt ok!”.
Två tonårsgrabbar trängde sig förbi manifestationen och kommenterade den:
– Men varför får inga killar vara med, sa den kortare av dem som kanske var lillebror.
– Men, det är ju mammarebeller fattar du väl? svarar den längre.