Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Ny rapport: Stort välfärdsgap måste slutas

Susanna Gideonsson, ordförande för LO och Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, vill satsa på välfärden i Sverige.

En äldre person med hemtjänst får i genomsnitt möta 16 olika personer under två veckors tid. Det och många andra brister i välfärden lyfter LO:s senaste rapport Välfärdsgapet fram. De konstaterar att det finns ett gap mellan behov och förutsättningar i välfärden och att 200 miljarder behöver tillsättas under den kommande mandatperioden.

– Vi kan inte nöja oss med läget i välfärden idag. Kvaliteten i skola, vård och omsorg måste höjas. Vår rapport visar att utmaningarna är stora och att kraftiga förstärkningar behövs. På två veckor får äldre med hemtjänst hjälp av i genomsnitt 16 olika personer. Nästan var sjätte barn till föräldrar med högst gymnasieutbildning får inte godkänt i matematik i årskurs nio, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO i ett pressmeddelande.

Rapporten, som presenterades under onsdagen på Kommunals kongress, visar att det behövs en rejäl satsning på välfärden de närmaste fyra åren.

– Välfärden lider av en kronisk underbemanning. Ska vi fortsatt ha en stark välfärd som går att lita på så måste det anställas 102 000 personer till välfärden (vård, skola och omsorg, reds anm.). Och det måste få kosta. Annars kommer kvaliteten försämras och tilliten till välfärden urholkas, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, i pressmeddelandet.

Ett exempel som ges är att det skulle behövas fler primärvårdsläkare så att det i genomsnitt går 1 100 invånare per läkare, i stället för dagens 1 692 invånare, detta för att alla ska kunna få en fast läkarkontakt på sin hälso- eller vårdcentral.

"Behöver ta tillbaka kontrollen"

För att genomföra både en kvalitetshöjning och fler anställda inom skola, vård och omsorg uppskattar rapportförfattarna att det krävs 200 miljarder i tillskott de närmaste fyra åren.

Idag går mycket skattepengar till vinster och värdeutveckling i privata företag snarare än till välfärdens verksamheter, konstaterar rapporten vidare. De fem största skolkoncernerna gjorde 2020/2021 ett samlat rörelseresultat på närmare 1,4 miljarder kronor. ”Skattepengar ämnade till barnens skola men som bolagen plockar ur, bland annat genom lägre lärartäthet.”, skriver LO i pressmeddelandet. På liknande sätt ser det ut bland de stora vårdkoncernerna.

– Skattepengar ska gå direkt till verksamheterna, inte till klippare och riskkapitalister. Vi behöver ta tillbaka kontrollen över välfärden och städa upp i oredan bland privata aktörer, säger Susanna Gideonsson.

Rapporten uppger att en av riskerna med dagens välfärd är bristen på insyn i en allt mer marknadsanpassad välfärd. Dessutom finns en risk för ett systemskifte, ”från en generell skattefinansierad välfärd av hög kvalitet som fördelas efter behov till en åtstramad skattefinansierad basvälfärd för vanligt folk och möjlighet för de som har råd att köpa till högre kvalitet”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV