FN-flaggan är hissad och delegater från hela världen har anlänt till Sverige för att under två dagar diskutera miljö, klimat och hållbar utveckling under högnivåmötet Stockholm+50.
Några konkreta åtgärder eller nya avtal är inte att vänta. Däremot vill mötet skapa dialog och bidra till ett snabbare genomförande av åtaganden som länder redan har gjort för att ställa om till en hållbar framtid.
På plats finns bland annat miljö- och klimatministrar från uppemot hundra länder och FN:s generalsekreterare António Guterres.
– Stockholm+50 är en avgörande möjlighet att stärka vårt svar på den trippelplanetära krisen med klimatförändringar, föroreningar och förlusten av biologisk mångfald, sade Guterres inför konferensen.
FN-chefen hänvisade också till ett citat som statsminister Olof Palme yttrade på FN:s första miljökonferens – i Stockholm 1972.
– Framtiden är gemensam. I gemenskap måste vi dela den. Tillsammans måste vi skapa den.
Fakta: 50 år sedan Stockholmskonferensen
Högnivåmötet som går under namnet ”Stockholm+50: a healthy planet for the prosperity of all – our responsibility” äger rum i Stockholm den 2–3 juni.
Sverige och Kenya står som värdar till mötet, dit alla FN:s medlemsländer bjuds in.
Stockholm+50 ska uppmärksamma att det har gått 50 år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum, Stockholmskonferensen 1972. Det mötet resulterade i den så kallade Stockholmsdeklarationen, som innehåller flera principer om miljö och utveckling, men också i att FN:s miljöprogram Unep bildades och att Världsmiljödagen instiftades.
Men ambitionen med mötet i Stockholm i juni är också att ”öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla”, utifrån de åtaganden som världens länder redan har gjort.