Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Hundar kan överhettas i värmen: ”De kokar”

"Det är panik man brukar se i ögonen på dem", säger djurskötaren Alinda DallaSanta om hundar som drabbats av värmeslag.

Hundar kan lätt få värmeslag när det är varmt ute. Samtidigt har veterinärbristen försämrat möjligheterna för klinikerna att ta emot sjuka djur på sommaren. Situationen riskerar att leda till att fler hundar avlider av värmen, enligt Djurens vårdguide.

Väderprognosen visar höga temperaturer och solsken över stora delar av landet – fantastiskt för en del och plågsamt för andra.

Under första halvan av 2022 avled åtta hundar och 23 fick veterinärvård till följd av värmeslag. Det är nästan dubbelt så många som under hela 2021, visar siffror från Agria djurförsäkring.

-Jag vet inte hur hundarna upplever det när de är överhettade, det är panik man brukar se i ögonen på dem i alla fall. De blir ju som levande kokta, säger Alinda DallaSanta, legitimerad djurskötare och callcenter-chef på Djurens vårdguide.

Se varningstecknen

Det enda sättet för en hund att kyla ner sig är genom att flämta. För att hjälpa djuret på traven kan man lägga fram en kylfilt, ta lekpauser i skuggan och påminna hunden om att dricka vatten.

Tidiga indikationer på att hunden är värmestressad är att den flåsar kraftigt, har hög puls och klarröda slemhinnor i munnen. Vid allvarligt värmeslag blir hunden svag och kan få andningssvårigheter. Symtom som kräkningar och diarré är också vanliga.

Äldre hundar, valpar och de med underliggande sjukdomar är extra känsliga mot värmen. Om en hund visar symtom på värmeslag gäller det för ägaren att agera kvickt – innan det livshotande tillståndet förvärras.

-Då ska man inte doppa hunden i ett isbad, utan man får försöka kyla ner den med svala handdukar på de områden på kroppen där den har tunnast päls, säger Alinda DallaSanta.

Veterinärbrist

Vid allvarliga fall krävs också snabb vård, och då är det fördelaktigt om ägaren börjar kyla ner hunden på väg till veterinären – och behåller lugnet själv.

– Det är viktigt var man än är att man kollar upp hur det ser ut med tillgången på veterinärer under sommaren. Det blir mycket sämre möjligheter att ta emot djur.

– Eftersom att allt fler skaffat hundar och katter under pandemin har det blivit fler djur för veterinärerna att hantera, och väldigt många fler okunniga djurägare, konstaterar djurskötaren Alinda DallaSanta.

Och sen är det som för alla andra, veterinärerna ska också ha semester.

TT: I och med veterinärbristen, är det större risk att fler hundar dör till följd av värmen?

-Absolut, absolut, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV