Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Greenpeace överklagar EU-beslut: ”Förnekar klimatforskning”

Aktivister från Greenpeace utanför EU-kommissionens högkvarter i Bryssel i december 2021 i protest mot att klassa gas och kärnkraft som hållbart i EU:s taxonomi.

I somras röstade EU-parlamentet för förslaget om att gas och kärnkraft ska ingå i EU:s gröna taxonomi. Nu överklagar Greenpeace beslutet som de menar bryter mot klimatlagstiftning och EU:s åtaganden under Parisavtalet.

I juli röstade Europaparlamentet för det förslag som EU-kommissionen la fram om att gas och kärnkraft är miljömässigt hållbara och ska räknas in i EU:s gröna taxonomi. Beslutet överklagas nu till kommissionen av Greenpeace som menar att det bryter mot både taxonomins regelverk och rådande klimatlagstiftning, men också EU:s åtaganden att nå klimatmålen under Parisavtalet.

Organisationen understryker att gas står för de största utsläppen inom hela energisektorn i Europa – och påminner om det Internationella energirådet, IEA:s varning – om att en ökad satsning skulle göra det omöjligt att nå målen i Parisavtalet.

– Fossilgas bidrar till både klimatkris och ekonomisk kris, det är oförenligt med EU:s miljö- och klimatlagar. Vi står inför en vinter där människor i EU kommer att få kämpa för att kunna betala sina elräkningar. Det är helt oacceptabelt att de bolag som skapat klimat- och energikrisen ska premieras, medan människor får lida. Att kalla gas hållbart är helt enkelt att förneka grundläggande klimatforskningsäger Adriana Rodrigo, ansvarig för hållbara finanser för Greenpeace i EU, i ett pressmeddelande.

Vad gäller kärnkraften pekar Greenpeace på det farliga kärnavfall som efterlämnas och risken för efterföljande allvarliga olyckor. Dessutom innebär konstruktionstiden på minst tio år och de ökade kostnaderna för att bygga kraftverken att kärnkraft som energikälla inte har någon betydelse i att tackla den akuta klimatkrisen, enligt organisationen. För att lösa klimat- och energikrisen måste det istället satsas på långsiktigt hållbara alternativ och kraftigt energisparande, menar Greenpeace.

– Vi ser redan nu hur de svenska högerpartierna använder Taxonomin för att rättfärdiga satsningar på kärnkraft, men det här är inte vägen framåt för hållbara lösningarsäger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace Sverige.

EU-kommissionen har till februari 2023 på att sig att bemöta Greenpeace överklagan. Om inte EU backar från beslutet kommer Greenpeace att gå vidare till Europadomstolen, meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV