Efterfrågan på elfordon i världen har ökat intresset för återvinning i Nigeria. I Afrikas största ekonomi har de enorma sopbergen vuxit i många år – men nystartade företag ser nu nya möjligheter i den gröna omställningens spår.
Stinkande sopor i enorma högar är vardag i Nigeria. Bristen på avfallshantering och återvinning har länge varit ett stort problem, och plast, metall och glas slängs i de flesta fall utan att återvinnas.
Varje år dumpar landet 200 000 ton plast i Atlanten, enligt FN:s organisation för industriell utveckling (Unido). I storstaden Lagos, med sina 20 miljoner invånare, blir mindre än 10 procent av alla förpackningar och annat material insamlade och återvunna.
Men nu rör det på sig. Den globala efterfrågan på aluminium har fått entreprenörer att starta nya företag som djupdyker i sopbergen i jakt på återvinningsbart material.
Egen fabrik
Ett av företagen är Romco Metals, som grundades 2015 av Raymond Onovwigun. Bolaget återvinner nu 1 500 ton aluminiumskräp i månaden i en egen fabrik utanför Lagos.
– Elfordon kräver slitstarka och lätta material som aluminium. Det är där vårt material hamnar, säger Onovwigun.
I dag har Romco Metals skapat 450 nya jobb, och indirekt ytterligare flera tusen med koppling till verksamheten. Planen är att antalet anställda ska fördubblas inom ett år.
Mohammed Ashiru Madugu, en av företagets många leverantörer, kör flera lastbilsleveranser med metallskrot i veckan till återvinningsfabriken. För varje last får han upp till 26 miljoner naira, omkring 650 000 kronor.
Diskuterar ny lag
Förvaltningschefen i delstaten Lagos, Adejuwon Odumboni, är positiv till återvinningsinitiativ. Men han ställer även krav på företagen som säljer aluminiumprodukter, som han anser borde ta större ansvar.
– Vi måste få tillverkarna att investera i systemet för förpackningsinsamling, säger han.
Enligt Odumboni är lagstiftningen i dag alldeles för otydlig, men en lag om utökat producentansvar diskuteras nu i delstatsparlamentet.
En utmaning som återvinningsbranschen i Nigeria står inför är de koldioxidutsläpp som uppstår i processen med att krossa, riva sönder eller smälta material.
Romco Metals använder sig idag av komprimerad naturgas för att gjuta aluminiumskroten till tackor, men vill i framtiden ställa om till fossilfritt.