På måndagen begravdes drottning Elizabeth II – som satt hela 70 år på den brittiska tronen. I flera forna kolonier är hon en symbol för kolonialismen – och hennes död har återupplivat känslor om det lidande som urfolken fått utstå.
I början av september avled drottning Elizabeth II, 96 år gammal efter 70 år på den brittiska tronen. Begravningsceremonin, hölls i dag i Westminster Abbey i London – och direktsändes i flera länder världen över.
Men inte alla sörjer drottningens bortgång. I de brittiska kolonierna, där Elizabeth II var statschef fram till sin död, är reaktionerna blandade.
För många urfolk påminner drottningen – och hennes död – om det lidande som kolonialismen orsakat samt dess konsekvenser som sträcker sig in i nutid.
Redan i augusti visade den australiensiska senatorn Lidia Thorpe sin kritik när hon vägrade svära trohet till drottningen i Australiens parlamentet. Thorpe höjde näven över huvudet i protest.
– Det var som att knäböja för sin mördare. Jag var tvungen att svära min trohet till en koloniserande makt som har orsakat så mycket skada för vårt folk, sa Lidia Thorpe nyligen i en kommentar till Reuters.
”Sörjer alla stulna liv under Elizabeths II tid på tronen”
I samband med drottningens död har urfolk i både Australien, Nya Zeeland, Kanada och forna kolonier i Karibien gjort uttalanden om kolonialismen och dess effekter.
”I dag sörjer vi alla stulna, kränkta och traumatiserade liv som drabbades och förstördes under drottning Elizabeth II:s tid på tronen. Den här dagen är en brutal påminnelse om att krigsförbrytare kommer att hedras medan hela befolkningar och samhällen bär ärren av kolonialt folkmord, invasioner, religiös förföljelse och vit överhöghet”, skrev Rise indigenous, ett nätverk av urfolkskonstnärer, på Instagram samma dag som drottningen avled.
Vill avskaffa monarkin
Kritiken mot det brittiska kungahuset har vuxit sig allt starkare i de gamla brittiska kolonierna under senare år. Så sent som i fjol sa Barbados farväl till den brittiska monarkin och drottning Elizabeth som statschef – något som fått eko i flera andra länder.
I Australien, Nya Zeeland och Kanada pekar opinionsundersökningar på ett växande stöd för att klippa banden till den brittiska monarkin i samband med drottningens död.
”Om vi inte kan ta itu med negativiteten och effekterna av kolonisering nu, när ska vi då göra det? Väntar vi på prins William eller prins Williams barn?” säger Debbie Ngarewa-Packer, en av ledarna för Maoripartiet i Nya Zeeland, som vill se ett avskaffande av den monarkin, enligt Reuters.
Läs mer:
Minskat stöd för monarkin tydligt under kunglig Karibien-turné