Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

British Columbia: ”Värsta torkan vi har varit med om”

Torka i Port Moody utanför Vancouver.

Vattenbrist. Döda fiskar. Skogsbränder. Torkan lamslår den kanadensiska provinsen British Columbia.
– Vi har aldrig upplevt något liknande, säger David Bennie i Port Moody utanför Vancouver.

Oktoberhimlen är klarblå och temperaturen har passerat 20-gradersstrecket vid Noons Creek i Port Moody utanför storstaden Vancouver.

Längs vandringsleden runt sjön kommer lokalbor gående i shorts och t-tröjor, många med hundar i koppel. Strandkanten är stenig och torrlagd, och vattenståndet i sjön långt lägre än normalt.

– Det här är den värsta torkan vi har varit med om, säger Davie Bennie, som arbetar som volontär på en ekologisk laxodlingsanläggning i området.

Torka har drabbat den kanadensiska provinsen British Columbia. Robin Ek (foto)/Johan Hallnäs (grafik)/TT

Rekordlåg nederbörd

Provinsen British Columbia, där Port Moody och närbelägna Vancouver ligger, brukar vid den här tiden på året vara sval och regnig, och kallas ofta skämtsamt för ”våtkusten” (på engelska väldigt likt ”västkusten”). Men i år är det annorlunda. Nederbörden har varit rekordlåg i september, och det torra vädret och värmen har fortsatt in i oktober, en månad som annars är känd för regn.

Över hela provinsen slogs nitton olika temperaturrekord en fredag i början av oktober. British Columbia står nu inför en allvarlig torka som stör både fisket och jordbruket.

– Vi har aldrig upplevt något liknande, det här är helt nytt för oss. Det är chockerande. Och det är inte bara vi som är drabbade, utan många ställen runt om i British Columbia, berättar Davie Bennie.

David Bennie arbetar som volontär på en ekologisk laxodlingsanläggning i Port Moody. Foto: Robin Ek/TT

Från ägg till yngel

Laxodlingen i Noons Creek i Port Moody drivs av volontärer. Davie Bennie har varit här i snart 30 år. Här odlas silver- och hundlax från ägg till yngel innan de släpps ut i vattendragen. Omkring 50 000 hundlaxar och 10 000 silverlaxar föds upp varje år i en stor tank, och de brukar sedan komma tillbaka på hösten, varpå äggen kan tas tillvara för uppfödning.

Men inte i år.

– Förra året kom knappt någon fisk tillbaka. Och i år är det inget vatten i älven, säger Davie Bennie.

Varningsnivån för torka har nu nått fem, den högsta, på en rad platser i British Columbia. Det innebär exceptionellt torra förhållanden och en uppmaning till alla delar av samhället att göra sitt yttersta för att spara vatten.

– Jag har bott i Port Moody i tjugo år. Vi har inte haft något regn på tre månader, jag har aldrig varit med om liknande förut, säger Anette Haskins.

– Jag brukar alltid gå rundan vid sjön med min hund, och har sett hur det blir torrare och torrare. Vi brukar ha skogsbränder, det är det vi är rädda för.

En vandringsled löper längs den torrlagda strandlinjen vid sjön i Port Moody. Foto: Robin Ek/TT

Negativa konsekvenser

Paret Judy Taylor-Atkinson och Jim Atkinson står nere vid sjön med varsin kikare och tittar bekymrat på fiskarna som hoppar i vattnet. Judy är aktiv i organisationen Burke Mountain Naturalists som ligger öster om Vancouver och arbetar för att bevara lokala grönområden.

– Silverlaxen gillar när det är stenigt, de ser det som en utmaning och kommer i början av oktober. Hundlaxen däremot, som är dubbelt så stor, tycker om när det är mer vatten och kommer i november, när vattennivån har stigit, förklarar hon.

När regnet nu uteblir får det negativa konsekvenser både för fiskarna och växtligheten i området.

– Träden tar stryk av torkan och slutar fungera. Effekten syns inte direkt, utan det tar två till tre år. Vad blir effekten på lång sikt? Vi är i ett läge som vi aldrig förut har varit i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV