Det finns de som påstår att mat i ugn tillagar sig själv. Sist jag kollade var det inte ugnen som hackade grönsaker och kokade ihop en tomatsås. Men gott blir det likväl så nu ska vi testa tre klassiska ugnsrätter, med varierande tidsåtgång. Och som vanligt när Mat med Jenny är i farten, finns det genvägar.
Lasagne med broccoli
Den här lasagnen kan ta kort tid eller lång tid – du bestämmer. Den funkar med färdig tomatsås på burk eller egengjord med färska tomater. Vi kör en medelväg med krossade tomater som får koka ihop länge. Välj gärna en lite dyrare sort. Det lönar sig smakmässigt.
Godast är givetvis färsk broccoli men fryst går också bra om man vill vara snabb. När det kommer till vegansk ost, råder det lite delade meningar om dess smältförmåga. Spana efter färdigriven som är anpassad för ändamålet. Det skadar inte att smälta den i kastrull med 1 dl havregrädde innan man breder ut den på lasagnen. Se nu till att laga ordentligt med béchamelsås. Visst är det så att den alltid tar slut?
Receptet är anpassad för en stor ugnsform.
Tomatsås:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
ev 2 dl vegansk färs
2 msk olivolja
3 burkar krossade tomater
4 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk socker
1 msk torkad basilika
en nypa salt och svartpeppar
Småhacka gullöken och vitlöken och fräs dem svettiga i en kastrull i lite olivolja. Slå över tomaterna och de övriga ingredienserna. Låt puttra riktigt länge på låg värme, gärna 30 minuter eller mer. Vill man att lasagnen blir matigare, fräs lite färs tillsammans med löken.
Béchamelsås
Béchamelsås är lite av en konstart. Varje gång man gör den, har proportionerna ändrats. Märkligt. Men testa detta grundrecept och häll på mer mjölk och grädde vid behov. Mer redning går förstås inte efter att såsen blivit varm. Då får man vispa ihop mjöl och mjölk vid sidan av, innan man häller ner den. Jästflingor, även kallat näringsjäst, ger såsen en lite ostig karaktär.
100 g mjölkfritt margarin
½ dl jästflingor
3 msk vetemjöl
3-4 dl osötad växtmjölk
3-4 dl växtgrädde
en nypa salt och vitpeppar
2 krm riven muskot
Smält margarinet i en kastrull. Strö över jästflingor och mjöl och vispa ordentligt. Häll på lite av mjölken och vispa rejält så att mjölet löses upp. Häll på resten av ingredienserna och koka upp tills såsen tjocknar. Glöm inte att vispa hela tiden. Såsen får inte koka fast.
Övrig fyllning:
2 broccolihuvuden eller motsvarande mängd fryst
olja
1 pkt äggfria lasagneplattor, gärna gröna
½ kruka basilika
1 påse riven veganost
1 dl växtgrädde
1 pkt körsbärstomater
Skär broccolin i tunna skivor. Fräs den i lite olja men inte tills den mjuknar helt. Fryst broccoli behöver tinas så att man kan krama ur så mycket vätska som möjligt.
Nu börjar monteringen. Börja med lite béchamelsås i botten. Lägg på lasagneplattor. Sedan lite béchamel igen och tomatsås. Ett nytt lager plattor, béchamelsås och broccoli. Fortsätt med lagren tills formen är fylld och toppa med broccoli och ostensåsen och överst hela körsbärstomater.
Tillaga i mitten av ugnen på 225°C i 30 minuter eller till plattorna är mjuka och ytan fått en fin färg. Om ytan börjar bli bränd i förtid, lägg på ugnsfolie. Låt svalna något, toppa med färsk basilika och servera med en lätt sallad.
Mac’n’cheese med vegobacon
Mac’n’cheese säger många, men när jag var liten hette det rätt och slätt makaronipudding. Den här rätten är busenkel och går nog knappast att misslyckas med. Vill man ha sin pudding extra matig, är det gott med vegobaconbitar. De tillför en skönt rökig ton.
300 g makaroner
1 gul lök
olja
3-4 dl växtgrädde
1 påse riven veganost
ev ½ -1 pkt vegobacon (t ex Icas baconbitar)
salt och peppar
1 msk ströbröd
Koka makaronerna men ta av dem innan de blivit helt klara. Skölj dem i kallt vatten. Skiva under tiden den gula löken i tunna skivor och fräs den lätt i olja tills den svettas. Häll grädden i en kastrull och tillsätt osten, bacon, salt och peppar. Rör ihop medans osten smälter. Bred ut pastan i en ugnsform av mindre storlek. Häll över ostsåsen, toppa med den skivade löken och strö över sparsamt med ströbröd. In i ugnen i 15 minuter på 225°C, eller tills ytan blivit gyllenbrun och nästan knaprig.
Pizza bianco med frasig grönkål
Pizzadeg kanske de flesta kan vid det här laget. Enkelt som tusan men vill man ha det ännu lite enklare, går det bra med färdig pizzadeg. Det är vad vi använt denna vecka. Det var ju snabba och långsamma ugnsrätter vi skulle avhandla, inte sant? Det finns vegansk pizzadeg i butiken så det är bara att springa iväg och shoppa.
Grönsakerna behöver tillagas lite innan de åker in i ugnen. Visst kan man strunta i det, men det blir inte alls lika gott och vällagat. Knastertorr lök, hur kul är det?
1 förpackning vegansk pizzadeg
1 burk vegansk naturell cream cheese (t ex Oatly)
½ dl vegansk crème fraîche (t ex Oddlygood)
olja
ett par nävar färsk grönkål
1 nypa flingsalt
1 stor zucchini
1 rödlök
1 tsk balsamvinäger
1 nypa farinsocker
Bred ut pizzadegen på en plåt med bakugnspapper. Blanda cream cheese och crème fraîche, och bred ut blandningen på pizzadegen. Skiva zucchinin och fräs lätt i olja. Inte för länge, den ska bara mjukna något. Riv av grönkålen från den grövsta grenen och fräs i rejält med olja på hög värme. Salta försiktigt med flingsaltet. Grönkålen ska bli knaprig i ugnen, så stek den inte för länge i pannan. Skiva rödlöken och stek den i olja, balsamvinäger och socker. Inte heller den behöver mjukna helt.
Bred på alla grönsaker på pizzadegen och så skjuts in i ugnen i runt 15 minuter i 225°C. Grönkålen har en förmåga att få lite väl mycket färg så lägg gärna på lite ugnsfolie på slutet. Behöver man ens nämna att det är gott med en sallad till? I vilket fall: Det är gott med en sallad till. Smaklig måltid!