Acceptansen för begagnade julklappar har ökat markant under de senaste åren. Dessutom har de flera fördelar jämfört med nyproducerade klappar, enligt forskaren Staffan Appelgren.
Tidigare har det funnits en osäkerhet kring att ge bort begagnade julklappar, delvis på grund av att man inte vet hur den kommer att tas emot. Men under de senaste åren har acceptansen för second-hand och återbruk som gåvor ökat betydligt, berättar Staffan Appelgren, lektor i socialantropologi vid Göteborgs universitet och expert på second-hand och återbruk.
− En del ställer snarare frågan: ”Ska man verkligen ge bort ytterligare en ny pryl?” Kanske anar vi en begynnande normförskjutning där vi inte behöver ”be om ursäkt” för den återbrukade gåvan, säger Staffan Appelgren i en kommentar till universitetet.
Klappar med historia
Dessutom har begagnade julklappar och gåvor flera fördelar jämfört med nyproducerade. Vid sidan om att de är mer hållbara och man ofta får mer kvalitet till ett mycket lägre pris, bär second-hand gåvor också på en historia som nyproducerat inte har, förklarar Staffan Appelgren.
− Testa det till jul. Jämför vad som händer rent socialt kring nyproducerade och återbrukade julklappar. Nyproducerade saker är ofta ganska stumma, inte mycket att prata om, medan återbruk ofta väcker berättelser, tankar och känslor. Det blir lika mycket ett socialt utbyte.
Men man måste inte ge bort något i rent materiellt i julklapp. En promenad, en kurs eller ett kulturevenemang, är också ett alternativ.
− Ger man saker som inte är hållbara tar man av någon annan, av naturen och framtida generationer. Varför inte ge av sig själv i stället, av sin tid, sin kreativitet och sin omsorg?, säger Staffan Appelgren.