Radar · Miljö

Kemikalier från solkräm ansamlas i sjögräs i Medelhavet

Mycket av kemikalierna som forskarna hittade tros komma från badare insmorda med solkräm.

Forskare har upptäckt att kemikalier från vanliga solkrämer ackumuleras i sjögräs i Medelhavet. Hur dessa påverkar sjögräset är ännu oklart, men det finns en risk att hela ekosystem kan påverkas.

Enligt en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Marine pollution bulletin så ackumuleras uv-filter från solkrämer i sjögräset Posidonia oceanica, som bara växer i Medelhavet.

Forskarna studerade prover från sjögräset från tre platser runt ön Mallorca och oroas nu av de höga halterna som de hittade.

– Om vi upptäcker att solskyddsmedel påverkar fotosyntesen och produktiviteten hos sjögräs bortom ackumulering, kommer vi att ha ett problem eftersom dessa sjögräs spelar viktiga ekologiska roller i Medelhavets kuster, säger medförfattare Nona Agawin till The Guardian.

Även om forskarna ännu inte vet de exakta effekterna som ackumuleringen kan ha, så kan det innebära allvarliga problem, då sjögräs är hem och barnkammare för en rad marina arter och dessutom en kolsänka och ett skydd mot erosion i kustområden.

Kan skada delfiner och sköldpaddor

Tidigare har forskare kunnat se att ämnen från solkrämer kan ackumuleras och ha skadlig effekt på fiskar, sköldpaddor och delfiner, bland annat genom att skada deras reproduktionssystem. Vissa ämnen, som oxibenzon, kan också skada korallrev. Därför har flera länder förbjudit produkter med dessa ämnen, däribland Hawaii, Amerikanska Jungfruöarna, Aruba och Thailand.

”Vad oxybenzon gör är att det sänker temperaturen som får koraller att blekna”, säger Craig Downs, ekotoxikolog och verkställande direktör för Haereticus environmental laboratory i Virginia, USA, till nyhetssajten Mongabay.

Forskarna kommer nu att gå vidare och undersöka vilken effekt uv-filtren kan ha på sjögräset.

Silvia Díaz-Cruz, medförfattare till studien, säger till Mongabay att det dels är viktigt att testa enskilda ämnen, men också vilken effekt en kombination av ämnena kan få. Detta hoppas hon sedan kan ligga till grund för politiska beslut.

– Tanken är inte att vi slutar använda UV-filter. Vi bör använda dem som respekterar miljön, och vi behöver forskningen bakom för att se vilka av dem som är eller inte är miljövänliga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV