Radar · Mänskliga rättigheter

Biskopen: Barbariskt och en kränkning av människors tro

Rasmus Paludan, ledare för det danska högerpartiet Stram Kurs, Stockholm.

Fredliga motmedel mötte framgångsrikt den danske högerpolitikern Rasmus Paludan när han brände ett exemplar av koranen på skärtorsdagen i stadsdelen Råslätt, Jönköping.

De våldsamma reaktionerna som setts på andra håll uteblev och istället bemöttes demonstrationen med fredliga metoder, även om det var många som tog avstånd från Rasmus Paludans budskap.

En av dem som reagerat starkt är biskop Fredrik Modéus från Svenska Kyrkan.

– Jag tar självklart starkt avstånd från detta. Att bränna böcker som är heliga för många är barbariskt och en uppenbar kränkning av många människors tro. Jag vill uttrycka min starkaste medkänsla med muslimer i Jönköping och på andra platser i vårt land.

De boende i Råslätt i Jönköping visade under skärtorsdagen på hur fredliga metoder är effektivt mot extremism. När Rasmus Paludan,  ledare för det danska  partiet Stram Kurs, försökte väcka uppmärksamhet för sin fientlighet mot muslimer svarade lokalsamhället med att ignorera honom och det slutade med att han lämnades ensam på torget uppger Jönköpings-posten som rapporterade direkt från sammankomsten.

Rasmus Paludan fick även konkurrens i etern av Råslättskyrkans klockor började ringa för att visa solidaritet med troende från andra religioner.

Bakom motaktionen låg prästen Fredrik Hollertz, som nu har delgivits misstanke om störande om allmän sammankomst och riskerar böter.

– Vi ville uttrycka och visa vårt avståndstagande mot alla de som försöker förstöra och påstå att vi inte ska höra samman som människor, säger han till Jönköpingsposten.

Det genomfördes även en motaktion där människor satte sig och bad vid avspärrningarna. Efter detta lämnar besökarna och lämnar Rasmus Paludan att stå ensam utan åhörare på torget för att föra fram sitt polariserande budskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV