Det är pumpatider och Jerker vill slå ett slag för att äta pumporna och inte bara ha dem som dekorationer.
För bara några decennier sen var det knappt någon som hade sett en pumpa, än mindre ätit en. Jag vet inte exakt vad det beror på att det nu finns pumpor överallt i affärer och i medierna nu för tiden här i landet, men jag tror ju att det har med amerikansk kultur att göra. Halloween. Så är det ju med kulturer, de plockar upp roliga saker från andra kulturer och amerikansk skräckfilm var enormt populär under åttio- och nittiotalet.
Det görs hur som helst en massa lyktor av pumpor på hösten, runt allhelgonahelgen och halloween. Men jag undrar hur mycket av dem som äts upp. Jag vill inte moralisera, men tonvis med pumpor står säkert och ruttnar bort hemma hos folk och slängs sen. De är billiga, kostar ofta bara några tior kilot, men de är mat. Och i tider då människor också i vårt eget land inte har råd med ordentlig mat tycker jag att det är synd. Pumpor är goda, nyttiga och lättodlade.
Olika sorter och arter
Det är som med många andra växter inte helt klart var gränsen mellan pumpa och dess släktingar som gurka eller meloner går. Vad som är en squash eller en pumpa är det särskilt mycket förvirring kring och det är tur att det inte spelar någon roll vad som är sant biologiskt.
Den vanligaste pumpan, den brandgula som används till dekoration mest är en art, men sen finns det två, tre stycken arter till som betraktas som pumpor. Butternutsquash ses som pumpa och åtminstone kommersiellt används den ofta i pumpapajer. Spagettipumpa, av mina favoriter, är väldigt olik en brandgul halloweenpumpa, men är samma art som den.
Det spelar inte så stor roll i slutändan. Jag föredrar att använda vanlig pumpa till mat, men bangar inte för de andra arterna, alla har sin charm. En nybörjare på pumpa skulle jag rekommendera att börja enkelt, med en spagettipumpa eller med en vanlig liten orange. Andra sorter kan ha väldigt hårda skal och kan kräva lite pyssel.
Förberedelser
Egentligen behövs det inga tips här. Pumpa går att laga till på alla möjliga sätt. Koka och ugnsbaka är vanligast, men jag föredrar att ångkoka den.
Det bökiga med pumpor är skalet. På en färsk pumpa kan det bli hårt som trä. På mindre pumpor går det bra att äta det, men ofta är det bäst att ta bort det och det är jobbigt. Ibland läskigt. De är väldigt bra på att försvara sig mot knivar.
Det enklaste brukar vara att skära bort toppen eller halvera pumpan, gräva ut fröerna och de trådar som omger dem och laga till den som den är. När innehållet ha mjuknat går det lätt att gräva ut det. Detta går att göra i ugnen eller i en kastrull med vatten. Spagettipumpa är perfekt i ugnen och mindre bitar pumpa går bra att koka i vatten, men de blir lätt slafsigt blöta.
Jag gillar att ånga saker generellt. Det är en skonsam och pålitlig metod, så länge som det finns vatten i kastrullen kan få saker gå snett och den är snäll mot maten. Allt som krävs är en tillräckligt stor kastrull med lock.
Idén med ångkokning är att maten inte ska komma i kontakt med det kokande vattnet utan kokas i ren ånga. Det enklaste sättet att uppnå det är genom att lägga en tallrik upp och ned i botten på kastrullen. Fyll sen vatten så det precis täcker tallriken. Ställ en urgröpt pumpa på tallriken, sätt på lock och se till att vatten hela tiden småkokar så att det pyser lite ånga från locket. När fruktköttet är mjukt hela vägen är det klart. Svårt att säga hur lång tid det tar eftersom pumpor är så olika, men en halvtimme och uppåt krävs ofta.
Många pumpors skal blir mjukt på det här sättet och eftersom det går att äta handlar det bara om varifrån pumpan kommer, om skalet kan innehålla gifter eller annat. När pumpan väl är mjuk går den att fylla med en gryta eller stuvning och gratineras eller serveras som den är.
Jerkers pumpafavoriter
Ugnsbakad spagettipumpa
Spagettipumpa har ett fruktkött som liknas spagetti, trådarna håller inte ihop som pasta utan blir ungefär så mosiga som andra pumpor, men den smakar gott och upplevelsen är mysig. Som andra pumpor går det bra att baka halverad urskrapad spagettipumpa i ugnen.
1. Värm ugnen till 175 grader och placera pumpahalvorna på en plåt. En del recept säger att den skurna sidan ska vara nedåt, då blir det annan yta på fruktköttet. Jag kör med skalet nedåt. Häll några matskedar vatten i pumpan och salta.
2. Efter 30 minuter ska fruktköttet vara mjukt.
3. Luckra upp trådarna försiktigt med en gaffel och servera som sidorätt.
Bengalisk pumpacurry
Jag brukar använda färdigångad vanlig pumpa till den här rätten. Med skalet på. Annars faller bitarna lätt ihop till mos.
Kryddblandningen gör jag olika varje gång, men vanligtvis använder jag hälften spiskummin och resten består av kanel, svart kardemumma, koriander, svartpeppar och chili.
1. Gör en tomatsås på krossade tomater och indiska kryddor. Stek finhackad lök och vitlök och gärna lite selleri mjukt i olja. Häll på tomater och koka ihop snabbt med kryddorna. Salta och reglera sötman med en nypa socker. Såsen ska inte koka för mycket, då tappar den stinget.
2. Lägg pumpabitarna i en ugnsform och täck med såsen, Om bitarna fortfarande är varma behöver formen bara stå 5-10 minuter i ugnen på 200 grader för att få lite färg, om de är kalla är det bäst att börja på lite lägre temperatur, 150 grader, och öka på slutet.
3. Garnera med finhackad koriander och riv citronskal över. Servera till ris.
Hel gratinerad pumpa
Jag gillar att ha indiska grytor som fyllning i pumpa, men det mesta som är gott på egen hand är gott i en pumpa. En perfekt bufferätt.
1. Skär av toppen från en rund pumpa, skrapa ur den och ångkoka.
2. Fyll pumpan med en god stuvning med mycket godsaker i och gratinera i ugnen på 175 grader. Återigen handlar tiden i ugnen om hur varm pumpan och stuvningen är från början. Men uppåt en halvtimme brukar jag låta den stå.
3. Servera med den bortskurna lilla delen som lock och börja gräva.