Klimatkrisen och onormalt varma temperaturer för säsongen kan öka risken för skjutningar och vapenvåld. En ny studie kunde koppla närmare 8000 skjutningar i USA till en förhöjd temperatur.
Det är känt sedan tidigare att det sker fler skjutningar under sommaren, då temperaturen är högre och fler människor är utomhus. Men en ny studie har kunnat se en ökad risk för våld med skjutvapen under onormalt varma dagar under hela året.
Studien, som publicerats i tidskriften Jama Network Open, undersökte skjutningar som ägt runt i 100 städer i USA mellan 2015 och 2020 och som lett till att minst en person dödats eller skadats.
Det visade sig att 7973 skjutningar kunde tillskrivas dagar som hade en temperatur som var högre än genomsnittet för respektive städer. Det vill säga 6,85 procent av de drygt 116 000 skjutningar som ingick i studien.
– Vi såg ett riktigt konsekvent övergripande samband mellan temperatur och en högre risk för skjutningar. När vi blir medvetna om att skjutvapenvåld är mer sannolikt att inträffa under varmare dagar, oavsett årstid, kan det hjälpa till med information till våldsförebyggande insatser, säger Vivian Lyons vid University of Washington i Seattle, som ledde studien, till The Guardian.
Oro för fler skjutningar
Forskarna bakom studien ser två möjliga förklaringar till varför skjutvapenvåldet ökar under varmare dagar. Dels kan det handla om att högre temperaturer får nivåerna av stresshormoner i kroppen att öka, vilket i sig kan leda till mer aggressivitet. Dels kan det också handla om att fler människor rör sig ute under dessa dagar, med fler sociala kontakter som också innebär ökade möjligheter för konflikter.
Forskarna skriver i sin diskussion att klimatförändringarna kan leda till både förhöjda medeltemperaturer och fler extremtemperaturer och därmed öka risken för skjutvapenvåld.
– Det är en oro som jag har, efter studien, att skjutvapenrelaterat våld kommer att öka i takt med att klimatförändringarna fortsätter, säger Vivian Lyons till The Guardian.
Grönt minskar risken
Samtidigt konstaterar forskarna att flera andra studier visat på att fler grönområden och träd i städer har kunnat minska antalet skjutningar, speciellt i mer utsatta områden.
De föreslår därför till kommuner att se över möjligheten att införa klimatanpassningsåtgärder som mer grönska i städerna, då de utöver att bidra med att minska lokala temperaturer också skulle kunna ha en minskande effekt på skjutvapenvåld, oavsett om det beror på en direkt koppling till temperaturen eller ej.
Forskarna skriver också att mer forskning skulle behövas för att titta på socioekonomiska skillnader, bostadsdiskriminering och ojämlika förutsättningar mellan bostadskvarter när det gäller tillgång till grönområden.