EU-ledarna beslutade om att minska unionens efterfrågan på gas med 15 procent och på el med 10 procent för flera månader sedan. Trots det så har åtta länder, däribland Sverige, inte infört några åtgärder alls för att nå upp till målet. Det visar en genomgång av European environmental bureau.
Obligatoriska krav, frivilliga åtgärder eller inga åtgärder alls. De 27 EU-ländernas energibesparingsplaner ser väldigt olika ut, enligt en analys av European environmental bureau, EBB. Sverige, Estland, Cypern, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Litauen och Slovakien är de länder som inte infört några formella energibesparingsåtgärder alls.
I Sveriges fall har visserligen hushållen på grund av de höga elpriserna ändå lyckats dra ner sin konsumtion väsentligt. I september visade siffrorna på en minskning med 18 procent jämfört med samma månad förra året. Även oktober uppvisade en minskning. (Exakt hur stor den är för just hushållen är svårt att utröna, då siffrorna från Svenska kraftnät för denna månad visas sammanslaget för hushållen och industrin, då även många hushåll numera gått över till timpris. Ändå syns en total minskning på 7,6 procent.)
Men några mer konkreta åtgärder för att styra mot en minskad konsumtion har inte tagits, förutom regeringens uppmaning till svenska folket under en presskonferens att spara energi. Det skedde dock den 9 december och EBB:s analys sträckte sig fram till den 30 november.
Tyskland och Italien bland de tuffaste
EBB skriver i sin analys att två av de länder som infört mest långtgående åtgärder är Italien och Tyskland, som båda täckt en stor del av sitt energibehov med import av gas från Ryssland. Tyskland beskrivs som det enda landet i EU som förutom både obligatoriska och frivilliga åtgärder också har fått på plats ett slags auktionssystem för gas, vilket ger incitament för industrin att minska sin användning.
Men även Frankrike och Spanien, som är mindre beroende av gas, har infört många åtgärder som riktar sig mot såväl hushållen som industrin och den offentliga sektorn.
Två länder som till stor del använder gas (30-40 procent av energimixen) är Nederländerna och Kroatien. Trots det har de bara infört frivilliga besparingsåtgärder, skriver EBB. Totalt är det bara tolv länder i unionen som infört någon form av tvingande åtgärd fram till den 30 november.
Majoriteten av dem riktar åtgärderna mot den offentliga sektorn. Bara Fyra länder har obligatoriska åtgärder för industrin: Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland. De tre sistnämnda har också infört obligatoriska åtgärder för hushållen.
Mer att göra
EBB konstaterar att EU:s regeringar skulle kunna göra mycket mer för att spara på energin och därmed både minska klimatavtrycket och öka energisäkerheten.
– Ju snabbare vi minskar vår energianvändning, desto snabbare minskar vi trycket på höga energipriser, vilket ger effektiv avlastning för hushåll och industri. Alla signaler säger oss att det kan bli mycket mer utmanande att fylla gaslager innan nästa års vinter.
— Att minska energibehovet måste vara högsta prioritet för beslutsfattare, snarare än kortsiktiga åtgärder för att hålla oss låsta till en ineffektiv, fossilbränslehungrig modell. EU kan definitivt göra mer för att samordna energibesparande åtgärder bland sina medlemsländer, säger Davide Sabbadin, biträdande policychef för klimat på EBB, i ett pressmeddelande.