Runtom i världen städades det idag på gator, stränder, parkeringar och parker under World cleanup day. Syre träffade ett hängivet städargäng i staden Viterbo i Italien, som spenderat många helger de senaste åtta åren med att städa upp runt om i kommunen. ”Ett omöjligt uppdrag” och samtidigt en ”medborgerlig plikt”, säger de.
Tvättmaskiner och kylskåp. Ett badkar mitt ute i skogen. Damkläder från 50- och 60-talet. Det är några av de konstigaste sakerna som volontärerna i frivilligorganisationen Viterbo clean up hittat genom åren.
– En gång hittade vi en massa dildosar tillsammans, troligtvis någon som gjort sig av med sin samling, säger Carlo Grossardi.
Han är en av många volontärer som varit med i gruppen i flera år, och som inte ger sig trots att det ständigt tillkommer nytt skräp, längs ensliga vägar, inne i skogsområden eller i utkanten av någon parkering under nattetid. För i Viterbo liksom många andra platser i Italien finns fortfarande en hel del miljövidriga beteenden kvar att kämpa emot, vittnar volontärerna om.
– Det är en medborgerlig plikt att hjälpa till, säger volontären Simone Piacentini, som också jobbar som miljöforskare och alltid varit medveten om olika miljöfrågor.
Sara Cirillo håller med och konstaterar att det handlar om en kärlek till naturen.
– Det är en omöjlig kamp, men vi gör det också för att visa de nya generationerna att vi kan förbättra saker, säger hon.
"Svarta" företag dumpar sopor
Idag under World clean up day har de samlats på parkeringen utanför en av stadens matvarubutiker. Här finns ett par uppsamlingsboxar för att lämna in kläder, men när ingen ser på är det många som passar på att också ställa dit skrymmande sopor av alla slag.
En del sopor kan dock inte skyllas på enskilda privatpersoner, utan snarare på företag.
– En del av problemet är företag som arbetar svart och som inte vill betala den återvinningsskatt som de borde betala, säger Giovanni-Maria Arena.
Han var fram till i vintras borgmästaren i staden och passade på att komma förbi och prata en stund med städarna.
– Ska du inte stanna lite och hjälpa till, föreslår Irene Filoni, en av medgrundarna av organisationen och som idag samordnar insatserna.
Hon får en ursäkt om andra förpliktelser till svar. Gruppen samarbetar med kommunens miljöavdelning som samlar upp de många sopsäckar som de hinner plocka upp på bara några timmar. Men samtidigt är det tydligt att det finns ett missnöje hos många – av att kommunen inte gör tillräckligt mycket till att börja med.
Giovanni-Maria Arena försvarar kommunens perspektiv med att det är svårt att få till en tillräckligt omfattande kontroll för att förhindra att avfall slängs på undanskymda platser.
– Vi behöver förbättra folks känsla för att vara en god medborgare, säger han och tillägger att det helt enkelt inte finns tillräckligt med personalstyrka för att med hjälp av övervakningskameror kunna kontrollera alla de områden där det ofta slängs mycket sopor.
Vara förebilder för unga
Med tanke på omfattningen av problemen så blir de frivilliga insatserna i och runt staden desto viktigare. Många gånger får volontärerna i Viterbo Cleanup glada tillrop när de är ute om att de gör en hedervärd insats. Och antalet som ansluter sig växer. Under dagen kom bland annat Flavio Carta och Anastasia Vikulova till städningen för första gången.
– Vi brukar ha som vana att plocka upp det vi ser längs vägen när vi är ute och promenerar, säger Flavio och tillägger att de kände till gruppen genom sociala medier och länge tänkt ansluta sig.
– Det finns så många miljöfrågor som är enorma och som är svåra att påverka. Men det är lättare att se sig omkring i närområdet och göra det man kan, säger Anastasia.
Och just idag är det många som har kommit. Ansvariga Irene Filoni har fullt upp med att hålla i trådarna för att städningen ska bli så effektiv som möjligt. Hon hinner ändå prata en stund och säger att aktiviteterna inte bara handlar om att städa upp, utan också om att visa medborgarna att man kan ta bättre hand om sin stad.
– Vi vill ge en bild av att var och en kan ta bättre hand om sin stad, om sitt hem. Det handlar om att utbilda barn och ungdomar också.
Precis det ser Fotios Loupakis till att göra. Han är pappa till de yngsta deltagarna under dagen: Irene-Blue och Giorgio-Elio, som båda städar med stor entusiasm.
– Jag har med dem för att de ska få en modell att lära sig av. Och sedan berättar de också vidare för andra barn om vad de gjort. Vi vuxna är inte så bra på det alltid, men barn berättar alltid vad de gjort.
Han representerar en annan organisation som stöttar Viterbo Clean up: Kiss agains cancer.
– Vi stöttar forskning om cancer, stöttar miljöinitiativ och en hälsosam livsstil. För allt hänger ihop. Sådana här saker kan tyvärr också leda till sjukdomar.