Ologiskt, krångligt och risk för allvarliga fel. Förslaget om pensionstillägg sågas av flera remissinstanser.
Pensionstillägget skulle innebära ett skattefritt tillägg på upp till 1000 kronor i månaden för de cirka en miljon pensionärer som har lägst inkomster. Det var också ett av Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.
Tillägget ska införas redan i augusti, men det är ännu oklart om det finns majoritet för det i riksdagen. Och efter att förslaget varit ute på remiss får det hård kritik från flera instanser vilket TT och Arbetsvärlden var först med att uppmärksamma.
Tillstyrker men beklagar
I remissvaren, som finns att läsa på regeringens hemsida, framkommer att bland annat LO i sitt yttrande skriver att man tillstyrker förslaget men beklagar att det behövt tas fram.
“Det föreslagna garantitillägget i bostadstillägget är ett exempel på hur dålig omsorg om socialförsäkringarna tvingar fram udda lösningar för att laga det som brustit. Med en större omsorg om socialförsäkringarna går det att undvika, eller kraftigt reducera, oönskade effekter som ofta blir följden av sådana reparationer”.
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) avstyrker förslaget. De anser att analysen är för dålig och motiveringen till en reform som skulle kosta 9 miljarder är för svag.
“Förslaget stärker ytterligare incitamenten att sluta arbeta vid 65 års ålder eller vid den framtida riktåldern, tvärtemot vad som är tanken med pensionssystemets grundidé”.
Ologiskt i sin konstruktion
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) anser att konstruktionen av garantitillägget är “ologisk”.
“Garantitillägget beskrivs i promemorian som en ny förmån inom bostadstillägget, men till sin konstruktion framstår det på många sätt som en förstärkning av garantipensionen”.
ISF ser även risker med att tillägget ska införas så snabbt – förmånen är tänkt att betalas ut redan i augusti i år – och ifrågasätter lämpligheten i att införa en ny förmån med sådan brådska.
"Risk för allvarliga fel"
Försäkringskassan, som ska sköta utbetalningarna, är inne på samma linje och varnar för att tidsschemat är så forcerat att det finns “risk för allvarliga fel” vid den tänkta starten i augusti.
TCO avråder från att genomföra förslaget i dess nuvarande form. De ser problem med att pengarna inte är avskilda från statsbudgeten, vilket de anser minskar pensionssystemets stabilitet.
Dessutom anser TCO att förslaget minskar skillnaden i pension mellan de som arbetat med lägre löner och de som arbetat mindre eller inte alls.
Internt bråk
På Pensionsmyndigheten har remissvaret lett till bråk mellan ledningen och styrelsen.
Generaldirektör Daniel Barr och två andra styrelseledamöter reserverade sig mot resten av styrelsen för myndigheten, och stödjer ett tjänstemannayttrande som går ut på att motsätta sig förslaget, skriver TT.
Daniel Barr och de två styrelseledamöterna anser att en ordentlig analys saknas, förslaget är krångligt och bryter mot principen att arbete ska ge mer pension. Men majoriteten i styrelsen tyckte annorlunda. Sammantaget är Pensionsmyndigheten kritisk, men de säger inte nej.
Pensionärerna är positiva
Alla remissinstanser är dock inte kritiska. Bland annat är flera av pensionärsorganisationerna positiva.
“ Förslagets stora omfattning och offentligfinansiella effekt om drygt nio miljarder kronor årligen kommer att innebära ett betydande och mycket välkommet tillskott i plånboken för många pensionärer med låg pension, varav de flesta kvinnor” skriver exempelvis Pensionärernas Riksorganisation (PRO).
Läs mer: