Radar · Politik

V utmanar KD till debatt om förlossningsvården

Förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset är en av flera förlossningsenheter där brister uppmärksammats de senaste åren.

De senaste åtta åren har Kristdemokraterna varit med och styrt Västra götalandsregionen. Ändå har de, enligt Vänsterpartiet, totalt misslyckats med att bemanna förlossningsklinikerna. Därför vill regionrådskandidaten Carina Örgård (V) få till en debatt med KD:s Stefan Svensson. Hittills utan ett ja.

Ett av de förslag som Kristdemokraterna gått ut med i valrörelsen är att förstatliga sjukvården och avskaffa landstingen. De vill också ha en nationell plan för förlossningsvården och återuppta flera nedstängda förlossningsenheter i glesbygden.

Detta ser vänsterpartiets regionrådskandidat Carina Örgård som ett erkännande på att den borgerliga politiken i regionen misslyckats. I åtta år har Kristdemokraterna tillsammans med de övriga borgerliga partierna styrt Västra Götalandsregionen, och enligt Örgård har de ”totalt misslyckats” med att bemanna förlossningsklinikerna.

– Köerna är längre nu, bara på Sahlgrenska fattades det 75 barnmorskor förra året. Numera skickas du hem inom ett dygn efter förlossning. Det är en jättekris, säger Carina Örgård.

Därför har hon kontaktat Kristdemokraternas regionrådskandidat Stefan Svensson för att få till en debatt, men det har han inte nappat på.

"Hur ska staten sköta det bättre?"

– Jag kontaktade honom och gav honom väldigt många tider och platser i regionen att välja på. Han sade att han skulle återkomma, men när jag ringde och påminde honom idag så sa han att han inte kunde boka upp sig så, säger Örgård.

Det hon bland annat vill ha svar på är hur Kristdemoktaterna ser att staten ska kunna lösa problemen.

– Hur ska staten sköta det hela bättre? Hur ska det gå till? Det vill jag debattera, men det verkar som att Stefan Svensson inte vågar det.

Vänsterpartiet har flera egna förslag på hur förlossningskrisen kan lösas, bland annat med målet om en barnmorska per förlossning. Detta har man tagit fram efter att ha varit ute och pratat med barnmorskorna ute på förlossningsmottagningarna.

– Vi har lyssnat på de som verkligen vet, alltså barnmorskorna och de födande. Vi måste ta dem på allvar, de som kan professionen, säger Carina Örgård.

"Inte tackat nej"

När Syre får tag på Stefan Svensson (KD), uppger han att han inte tackat nej till att genomföra en debatt med vänsterpartiet, men inte heller kunnat ge ett klart besked.

– Jag har dubbla roller som både regionrådskandidat och valledare för fem distrikt i Västragötalandsregionen. Jag har en tajt planering och måste hålla några dagar öppna för besök från riksdagskandidater. Det har jag förklarat för V:s politiska sekreterare och Carina Örgård också. Jag tycker det är ett ganska trist sätt att gå ut med ett pressmeddelande om det och med det tonläget, säger han.

När det gäller sakfrågan tycker han att det redan gjort en hel del åtgärder för att komma tillrätta med problemen i förlossningsvården.

– Problemen har vi främst haft på Östra sjukhuset i Göteborg, och där har vi redan vidtagit en hel del åtgärder. I december så presenterade vi ett åtgärdsprogram med en rad punkter, bland annat med introduktionsprogram för nya barnmorskor, åtgärder för förbättrad arbetsmiljö och utvecklade karriärmöjligheter för befintliga barnmorskor. Även i ledningen har det gjorts förändringar.

– Vi har också gjort en riktad lönesatsning för 2022 på 700 miljoner kronor för att nå jämställda och konkurrenskraftiga löner med tyngdpunkten riktade mot barnmorskor, för det finns också ett missnöje med lönerna. Vi tar situationen på allvar.

Carina Örgård påpekar att dessa åtgärder var sådana som alla partier stod bakom.

– Vi i V ville göra mer men det var Krisdemokraterna med och röstade ner. Vi ville ge ett långsiktigt resurstillskott till förlossningsvården för att finansiera flera reformer, som alla kommer sig av att forskarna och barnmorskorna vi talat med såg att denna mix av åtgärder behövs, säger Carina Örgård.

Bland dessa reformer nämner hon bland annat en mer personcentrerad och differentierad vård,  ett mål på en barnmorska per förlossning, mer flexibla arbetstider och scheman, högre lön på lång sikt samt fler barnmorskor i ledande befattningar.

Vill förbättra samverkan

Stefan Svensson menar dock att de ”extra reformer” Örgård nämner skulle komma med en kostnad.

– Hon vill skjuta över kostnaderna på skattebetalarna genom en skattehöjning. Det vore fördelningspolitiskt förkastligt då låginkomsttagarna skulle drabbas hårt. Vi vill öka träffsäkerheten på de skatteintäkter vi har idag och förbättra bland annat förlossningsvården genom att skära i administrationen.

Han tillägger att patienterna i stor utsträckning inte är missnöjda med vården idag.

– Enligt patientenkäter så är mer än 90 procent nöjda med förlossningen och kvaliteten på den vård som gavs i samband med den. Det är en hög siffra.

Om hans partis förslag att avskaffa landstingen och förstatliga vården, vilket skulle innebära att hans nuvarande politiska roll skulle upphöra, har han bara positivt att säga.

– Vi har 21 regioner idag och man behöver inte jämföra specielt länge förrän man ser hur ojämlik vården är. Det finns väldigt olika förutsättningar för att finansiera vården om man jämför en liten region som exempelvis Gotland, med Västra Götaland som har 1,7 miljoner invånare. Dessutom tycker vi att samverkan mellan olika regioner har fungerat för dåligt. Det behövs en nationell vårdförmedling, där patienter kan få vård i en annan region om de inte kan få det i tid i sin region.

Carina Örgård menar att det hela är en komplex fråga som inte kan lösas med någon ”quick fix” eller förstatligande.

– En statlig vård skulle bara spä på problemet ytterligare. Barnmorskorna känner sig redan fråntagna makten över sitt arbete och vill se en större lyhördhet för sin kunskap, vilket vi inte tror staten skulle göra.

Stefan Svensson håller inte med.

– Jag rekommenderar Örgård att titta på Danmark och hur de hanterar vårdköerna. Där väntar patienter idag i genomsnitt 40 dagar på en behandling. I Sverige väntar 38 procent mer än 90 dagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV