Sex viner från israeliska bosättningar på de av Israel ockuperade Golanhöjderna säljs på Systembolaget. Det statliga företaget uppger till Syre att försäljningen av dessa viner är ”mycket måttlig” men de finns kvar i sortimentet på grund av att de är kosher-vin.
Golanhöjderna har varit ockuperade av Israel sedan sexdagarskriget 1967 och annekterades 1981. Området, som enligt en klar majoritet av världens länder tillhör Syrien, anses vara strategiskt viktigt. Under Donald Trumps tid som president i USA beslutade dock USA år 2019 att erkänna Israels suveränitet över området.
Golanhöjderna befolkas till stor del av israeliska bosättare liksom andra av Israel ockuperade områden. I slutet på 2021 sa Israel att man planerade att fördubbla antalet bosättare inom en femårsperiod. Trots områdets historia så väljer Systembolaget att köpa in viner som har producerats på ockuperad mark. Söker man på bolagets hemsida kan man knappa in ”Golanhöjderna (israelisk bosättning)” och få upp sex träffar, varav två av vinerna är stapelvara och sex tillhör det lite mer exklusiva beställningssortimentet.
Hösten 2020 hade Palestinagrupperna en namninsamling med målet att stoppa försäljningen av viner från ockuperad mark.
– Vi har mejlat Systembolaget och bett om ommärkning av deras viner för att tydliggöra att produkterna kommer från illegala bosättningar på ockuperad mark. Systembolaget tycker dock att deras märkning redan räcker och att den är i enlighet med EU:s regelverk. Det tycker inte vi är tillräckligt, skrev Palestinagruppen i Stockholm då.
Fram till 2006 skrev Systembolaget endast ”Israel” i ursprungsbenämningen, trots att det producerats på mark som Sverige inte erkänner som israelisk. Enligt internationell rätt tillhör området inte heller Israel. Märkningen på vinerna har – uppenbarligen inte – uppdaterats sedan Palestinagruppernas kampanj utan ser fortfarande likadana ut, utan något förtydligande om att det rör sig om ockuperad mark.
Ska "stödja och respektera" mänskliga rättigheter
Sverige har inget förbud mot att handla med produkter från israeliska bosättningar trots att man anser att Israels bosättningar är illegala.
”… i enlighet med associeringsavtalet mellan EU och Israel har EU och Sverige en skyldighet att se till att bosättningsprodukter inte ges tullfrihet eller andra tullförmåner, vilket israeliska produkter får”, enligt regeringen.
Systembolaget har dock en egen etisk policy. Bland annat så ska Systembolagets verksamhet ”stödja och respektera internationellt deklarerade mänskliga rättigheter.”
Går försäljningen av varor från ockuperat område ihop med er egen policy?
– Vi håller oss till de riktlinjer Utrikesdepartimentet/EU har. I enlighet med dem anges viner där druvorna kommer från ockuperat område inte som israeliska. (…) De etiska krav vi ställer gäller i första hand producenter och andra aktörer i leverantörskedjan, som exempelvis druvodlare. Där gäller kraven lika för alla produkter, oberoende av vilken politik ursprungslandet ifråga driver i olika avseenden, skriver Charlotte Näsström Morén på Systembolagets pressavdelning i ett mejl.
Hon skriver vidare att försäljningen av vinerna som har producerats på ockuperad mark är ”mycket måttlig”. Att dessa viner finns i sortimentet beror enligt Charlotte Näsström Morén på att judendomen är en nationell minoritet i Sverige:
– Det innebär att vi säkerställer att minst ett rött och ett vitt kosher-vin finns i fast sortiment. (…) Notera att prioriteringen endast gäller kosher vilket inte med nödvändighet har med ursprung att göra. Det finns kosher-viner från andra ursprung men med mindre efterfrågan. Dessa två viner är alltså de mest efterfrågade kosher-vinerna, med försäljningen tydligt koncentrerad till judiska högtider.
Förhandlingarna har gått i stå
Syrien och Israel har vid flera tillfällen återupptagit förhandlingarna om Golanhöjderna under de senaste 35 åren. Men ingen överenskommelse har uppnåtts.
Under de USA-ledda förhandlingarna 1999–2000 lovade Israel att återlämna ”större delen” av Golanhöjderna till Syrien i utbyte mot fred och fullt erkännande. Detta vägrade Syrien, som krävde ett återupprättande av 1967 års gränser, vilket Israel avvisade, enligt tidningen Världen idag.