Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Flera döda och över 60 skadade i fängelsebrand i Iran

En svedd betongvägg som uppges höra till Evinfängelset syns på en bild från den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Fyra fångar uppges ha dött och över 60 skadats i den brand som bröt ut i det ökända Evinfängelset i Teheran på lördagen. Anhöriga till fångarna har nu samlats vid anstalten i hopp om nyheter om deras nära och kära. Flera av de intagna sägs ha gripits under de senaste veckornas protestvåg i Iran.

49-åriga Masoumeh säger till nyhetsbyrån AP att hennes 19-åriga son fördes till fängelset för två veckor sedan efter att ha deltagit i demonstrationerna mot regimen.

– Jag kan inte lita på nyheterna när det rör hans hälsa, jag måste få se honom på nära håll, säger hon.

På söndagen uppger iranska myndigheter att branden har krävt fyra fångars liv och skadat ytterligare över 60.

Demonstranterna i Iran stannade ute långt in på lördagsnatten efter larmet om brand och skottlossning i det illa beryktade Evinfängelset, där många politiska fångar hålls, för att visa solidaritet med de intagna.

Oslobaserade Iran Human Rights grundare har delat en video där rök och öppna lågor ses lysa upp natthimlen över huvudstaden. I bakgrunden hörs skott och människor som skanderar ”död åt diktatorn” – slagord som blivit synonyma med den rasande protestvågen.

Skyller på fångslagsmål

På videoklipp ser säkerhetsstyrkor ut att öppna eld rakt in i fängelseområdet. På skottsalvorna följer ljudet av en explosion.

Människorättsorganisationer varnar för allvarliga risker för fångarnas liv och hälsa efter branden. Den iranska aktivisten Atena Daemi, som själv suttit fängslad i Evin, skriver på Twitter att flera bussar och ambulanser sågs lämna fängelset morgonen efter branden.

På söndagen visar iransk statlig tv svedda väggar och tak i ett klipp på vad som uppges vara brandens eftermäle.

– Branden orsakades av ett slagsmål mellan några fångar i en syverkstad, säger Teherans guvernör Mohsen Mansouri.

Bedömare menar att uppgifterna om ett fångslagsmål är ett uppenbart försök från myndigheternas sida att distansera fängelsebranden från de pågående protesterna i landet.

Utländska fångar

Myndigheterna hävdar att inga fångar ska ha rymt under brandförloppet.

Fängelset, som byggdes 1972, hyser främst politiska fångar och har gjort sig ökänt för återkommande anklagelser om tortyr och misshandel av fångar. Analytiker uppger att hundratals av dem som gripits under de senaste veckornas protester skickats just till Evinfängelset, medan andra fångar har suttit inspärrade i åratal efter godtyckliga rättegångar – eller inga rättegångar alls. Bland annat tros den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hållas i Evin.

Ytterligare flera utländska fångar sitter inlåsta i fängelset. Efter branden uppger USA:s utrikesdepartementets talesperson Ned Price att Washington följer situationen noga.
”Iran är fullt ansvarigt för säkerheten för våra felaktigt frihetsberövade medborgare, som bör släppas omedelbart”, skriver han på Twitter.

Dödstalet stiger

Branden bröt ut efter en dag av nya omfattande demonstrationer över landet, trots hot om repressalier från regimen.

Under lördagen kom nya beräkningar över antalet döda och skadade i Iran. Enligt människorättsorganisationen HRANA i USA har 233 demonstranter dödats sedan protesterna tog fart den 17 september. Ett 30-tal av dem var under 30 år, enligt organisationen.

Teheran och regimens många olika säkerhets- och maktorgan varnade demonstranter för att samlas på lördagen och uppmanade regimanhängare att visa sitt stöd.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hade då i samband med fredagsbönen varnat dem som ens tänkte tanken att förstöra den Islamiska republiken Iran. Hotet om repressalier var det skarpaste hittills från Khamenei.

Butiker höll stängt

Men rapporter från landet visade att protester pågick med oförtruten kraft på lördagen – trots det kraftigt strypta informationsflödet till följd av regimens begränsningar av internetåtkomsten.

Demonstranter samlades i Ardabil, butiksägare i provinsen Kurdistan höll stängt i protest och skolflickor i Marivan ropade slagord mot regimen. På universitet i huvudstaden Teheran krävde unga kvinnor ”frihet” och universitetsstuderande i Isfahan och Kermanshah samlades i protester, enligt filmklipp som sprids på sociala medier.

Protestvågen startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död den 16 september. Hon hade gripits av landets hårdföra moralpolis några dagar tidigare, anklagad för att inte bära sin huvudsjal på korrekt vis. Hon avled efter att ha segnat ner av vad polisen påstår var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

På söndagen – exakt en månad efter Aminis död – publicerade Irans parlament ett uttalande där 22-åringen påstås ha dött efter att ha ramlat och polis dröjt för länge med att se till att hon fick vård. I uttalandet uppmanas polisen att be om ursäkt och se till att styrkorna får bättre utbildning. De rekommenderas också bära kameror på sina uniformer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV