När Mattias Kristiansson och Aman Singh Sangha lagar vegetariskt slår det gnistor om både grytor och hjärtan. De är lika kära i varandra som i det indiska köket.
Det började med en Tinderdejt och slutade med tusentals kastruller att diska och en bastant kokbok.
När indiske Amanpreet ”Aman” Singh Sangha var i Sverige för att gå på ett bröllop passade han på att besöka Stockholm – och kände sig en smula ensam. På Tinder träffade han Mattias, ett möte fyllt av skratt och en hel hög med känslor. De bestämde sig så småningom för att flytta ihop, i Sverige. Sedan kom en viss pandemi emellan …
Men efter ett år av videosamtal bor Aman numera ihop med vegoprofilen Mattias Kristiansson, som bland annat har startat mattidningen Vego och gett ut inte mindre än 14 kokböcker. Naturligtvis lagar de en hel del mat ihop.
– Jag hatade faktiskt indisk mat förut. Jag tyckte att restaurangerna här var så otroligt dåliga och allt smakade utspätt, anpassat och precis likadant, säger Mattias.
Aman förstod precis. Han kände inte alls igen sig i den indiska mat som serveras på svenska restauranger. Men när de båda reste till Indien tillsammans fick han visa vad det egentligen handlade om. Särskilt i mammas kök.
– Hon är fantastisk på att laga mat. Men är inte alla mammor det?
Mattias är vegan sedan tio år tillbaka – och för honom passade rätter med lager på lager av kryddor, där kött väldigt sällan är i fokus, som hand i handske. Väl hemma bestämde paret sig för att göra en kokbok. ”Green India” (Vegovärlden AB) är en färggrann bibel med 200 veganska och vegetariska rätter. Recepten här intill är hämtade ur den.
– Vi ville göra en bok med indiska rätter som är lätta att laga och med ingredienser som folk hittar i en helt vanlig matbutik. Samtidigt ville vi visa att man kan äta fantastiskt gott utan att sakna kött en enda sekund, förklarar Mattias.
Och Aman är nöjd:
– Vi själva tycker i alla fall att vi lyckades.
Fakta:
Namn: Mattias Kristiansson.
Ålder: 36 år.
Bor: Stockholm.
Äter helst: Aloo paratha (potatisfyllda tunnbröd).
Mest underskattade köksredskapet: Glasskopan.
Alltid i kylen: Vegansk crème fraiche.
Förebild i köket: Julia Child.
Namn: Amanpreet ”Aman” Singh Singha.
Ålder: 39 år.
Bor: Stockholm.
Äter aldrig: Bockhornsklöver.
Dricker helst: Kaffe.
Lyssnar på i köket: Brittisk ståuppkomedi.
Tre ingredienser han inte kan leva utan: Potatis, ris och spenat.
Kadai paneer
4 portioner, 30 minuter
Kadai är en wokliknande panna, men självklart går en vanlig stekpanna precis lika bra. Det här är ett kul sätt att variera paneer eller tofu på.
1 msk neutral olja
400 g tärnad fast tofu
1 grön paprika, hackad
4 tomater, hackade (alternativt 4 dl krossade tomater)
2 gröna chilifrukter, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
½ dl cashewnötter
1 dl vatten
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin (alternativt malen)
1 tsk malen koriander
½ tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk salt
Till servering:
kokt basmatiris
2 msk finhackad koriander
Gör så här:
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs tofu och paprika tills allt har fått fin färg. Häll över på en tallrik så länge.
2. Häll tomater, chili, ingefära, cashewnötter och vatten i en blender och mixa till en slät puré. Det går också bra att använda stavmixer.
3. Hetta upp oljan i stekpannan och fräs den hela spiskumminen tills den får färg. Använder du malen kan du hoppa över det här steget.
4. Rör ner koriander, garam masala, gurkmeja och chilipulver, samt eventuellt malen spiskummin, i pannan. Låt fräsa i 1 minut.
5. Rör ner den stekta tofublandningen och den mixade tomatpurén i kryddorna. Koka upp och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och servera med ris och färsk koriander.
Lökpakora
4 portioner, 30 minuter
Pakora äts som snacks med chutney eller raita, eller som tillbehör till annan mat.
3 röda eller gula lökar, cirka 300 g, tunt skivade
1 grön chilifrukt, finhackad
3 dl kikärtsmjöl
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk salt
cirka 2 dl vatten
cirka 1 l neutral olja att fritera i
Till servering:
valfri chutney
Gör så här:
1. Blanda alla pakoraingredienser utom vattnet och oljan i en bunke.
2. Häll ner lite vatten i taget och blanda runt. Det ska bli en hyfsat tjock smet. Om den är för tjock kan dina pakoras bli lite för kompakta, men om smeten är för lös håller de inte ihop.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna eller kastrull. Sikta på 180 grader. Testa eventuellt genom att klicka ut en pakora och fritera. Verkar smeten ha rätt konsistens är det bara att klicka ner resten och fritera dem gyllene på båda sidor. Tillsätt mer vatten om smeten verkar för tjock, mer kikärtsmjöl om den verkar för lös.
4. Ta upp med hålslev och låt rinna av på kökshandduk eller hushållspapper. Servera genast med chutney.
Kheer – rispudding
4 portioner, 75 minuter
Kheer är i princip som risgrynsgröt och äts i hela Indien. Vissa gillar den ganska tjock, medan andra vill ha den riktigt rinnig, det är helt upp till dig.
¾ dl basmatiris
8 dl mjölk, till exempel soja- eller havremjölk
2 dl grädde, till exempel havre-, soja- eller kokosgrädde
1 dl strösocker
¼ tsk kardemummakärnor, mortlade
Till servering:
1 msk hackad mandel
1 msk hackade pistagenötter
1 msk hackade russin
Gör så här:
1. Skölj riset och blötlägg i 30 minuter.
2. Koka upp mjölk och grädde och rör sedan ner riset. Låt sjuda på ganska svag värme i 30–40 minuter eller tills du har fått en tjock gröt. Rör om då och då.
3. Rör ner socker och kardemumma och låt puttra i ytterligare 5–10 minuter tills gröten tjocknar ytterligare. Vänd ner mandel, nötter och russin.
4. Fördela puddingen i skålar och servera.
Alla recepten är hämtade ur boken ”Green India” (Vegovärlden AB).