Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Slagord mot regimen i nya massprotester i Iran

En iransk kvinna bränner sitt pass under en demonstration utanför Irans ambassad i Chiles huvudstad Santiago den 14 oktober.

Iranska demonstranter fyller gatorna i Ardabil. Butiksägare i provinsen Kurdistan håller stängt i protest. Skolflickor i Marivan tänder brasor och ropar slagord mot regimen. Samtidigt uppmanar landets myndigheter till motdemonstrationer.

– Frihet, frihet, frihet, ropar unga kvinnor vid ett universitet i huvudstaden Teheran och låter sina slöjor vaja i höstvinden.

Även i Isfahan och Kermanshah protesterar universitetsstudenter, enligt filmklipp som delats i sociala medier. I nordvästra Iran har unga kvinnor också gett sig ut för att protestera, uppger den Oslobaserade människorättsorganisationen Hengaw.

”Skolflickor i byn Ney i Marivan inledde protesten genom att tända brasor på marken och ropa slagord mot regimen”, säger organisationen i ett uttalande.

De iranska demonstranterna hörsammade uppmaningen om förnyade protester – under sloganen ”början på slutet” – som aktivister via nätet aviserade inför lördagen, trots att åtkomsten till internet är kraftigt begränsad i landet och appar som Instagram och Whatsapp har blockerats.

Pensionerade soldater

Aktivisterna uppmanade iranierna att protestera på platser där säkerhetsstyrkorna inte befinner sig, men enligt iranska medier uppmanas både pensionerade soldater från revolutionsgardet samt befolkningen i stort att samlas i motdemonstrationer.

Som svar på de nya protestuppmaningarna har en av landets viktigaste institutioner, det så kallade Islamiska koordinationsrådet för utveckling, manat iranier att uttrycka sin ”revolutionära ilska mot upproriskhet och protestmakare”. Enligt tidningen Shargh har även pensionärer inom Islamiska revolutionsgardet – som av bland annat USA klassats som en terrororganisation – uppmanats att samlas under lördagen ”på grund av den pågående känsliga situationen”.

Uppmaningarna om fortsatta protester sprids trots ökat våld mot demonstranterna från regimens sida. Över 100 personer har dödats sedan protesterna bröt ut, och ytterligare närmare 100 dödades i en separat händelse i Zahedan i sydöstra Iran. Över 20 personer under 18 år finns bland dödsoffren, enligt Amnesty International.

"Realistiskt förhållningssätt"

Den blodiga responsen på protestvågen har lett till starka fördömanden från omvärlden samt nya brittiska, amerikanska och kanadensiska sanktioner mot Iran. I onsdags beslutade även EU om nya sanktioner mot landet, något som väntas klubbas under ett utrikesministermöte i Luxemburg på måndag.

På fredagen svarade Irans utrikesminister Hossein Amir Abdollahian på sanktionshotet med att uppmana Europa att ”titta på saken med ett realistiskt förhållningssätt”.

”Vem kunde tro att en flickas död är så viktig för västerlänningar?” sade ministern i ett separat uttalande med hänvisning till Mahsa Zhina Aminis död.

Biden "förbluffad"

Protestvågen startade med 22-åriga Aminis död den 16 september. Hon hade gripits av landets hårdföra moralpolis några dagar tidigare, anklagad för att inte bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Hon avled efter att ha segnat ner av vad polisen påstår var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

På fredagen sade USA:s president Joe Biden sig vara förbluffad av protesterna i Iran, som är de största att skaka landet på flera år.

– Jag vill att ni ska veta att vi stöttar medborgarna, de modiga kvinnorna i Iran, sade Biden under ett tal till studenter i Kalifornien och tillade att kvinnor måste få ha på sig vad de vill.

– Det som har väckts i Iran förbluffar mig. Det är något som jag inte tror kommer att tystas på väldigt länge.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV