Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Byggstart i Hammarbyskogen möter motstånd

En barrikad mötte grävskoporna i Hammarbyskogen i morse.

Det har länge pågått en strid om ett tunnelbygge i Hammarbyskogen söder om Stockholm. När arbetet i dag skulle påbörjas stoppades det av aktivister som vill rädda skogen och dess unika naturvärden. De anser dessutom att byggtillståndet baseras på felaktiga uppgifter.

Hammarbyskogen i södra Stockholm är en gammelskog med höga naturvärden. Stockholms vatten och avfall (SVOA) har länge velat anlägga en tillfällig arbetstunnelöppning i skogen, kopplad till bygget av en ny dagvattentunnel. Det skulle innebära åverkan på marken och att tung trafik kommer passera i det populära friluftsområdet.

Föreningen Rädda Hammarbyskogen drev tills helt nyligen en process mot Stockholm vatten och avfall gällande deras tillståndsansökan. I augusti kom beskedet att man nekades prövning i Högsta domstolen, och i dag ska arbetet med arbetstunnelöppningen påbörjas. I skrivande stund har man dock inte kunnat sätta igång då aktivister barrikaderat platsen.

– Sex olika aktivister har satt sig i vägen och sedan blivit bortburna. Just nu står en liten folksamling vid barrikaden som de har rivit, och det verkar som att de håller på att omgruppera. Men inga träd är fällda än så länge, så hittills har vi lyckats hindra dem från att börja, säger aktivisten Smilla Ubbe på förmiddagen.

"Bygger på felskrivning"

Enligt föreningen och aktivisterna har processen kring tillståndet inte gått rätt till.

– SVOA har ljugit i domstolen om naturvärdesklassningen. De har också sagt att det inte finns några fladdermöss här, men det vet vi de facto att det finns. Dessutom har de erkänt att de råkat skriva fel i naturvärdesklassningen, och domen baseras på den felskrivningen som gör att fallet inte omfattas av miljöbalken. De vet detta men kör bara på ändå, säger Smilla Ubbe.

Felaktigheten består i att det står naturvärdesklass 4 i miljökonsekvensbeskrivningen, medan det korrekta är klass 3, som innebär en högre naturvärdesklass som omfattas av miljöbalken. Enligt Susanne Forsberg, kommunikatör på SVOA, är felskrivningen olycklig men hon menar att bedömningen fortfarande är gjord efter rätt klass.

– Det här har kommit upp vid flera tillfällen under processen, det är en ren felskrivning och bedömningen är gjord efter klass 3.

Färre träd ska fällas

Bolaget har inte själva gjort någon naturvärdesinventering men däremot fått tillgång till den som Stockholm stad har gjort, och den har man rättat sig efter, säger Susanne Forsberg.

– Vi har gjort allt vi kan för att skydda träd och sådant, och eftersom vi fått så mycket synpunkter har vi haft en förnyad dialog med Stockholm stad, trafikkontoret och exploateringskontoret, och efter det kunnat minska antalet trädet som fälls, från 130 till 41.

Aktivister på plats i Hammarbyskogen i morse. Foto: Rädda Hammarbyskogen

Enligt SVOA är arbetstunneln nödvändig för att kunna bygga den nya Östbergatunneln, en 2,1 kilometer lång dagvattentunnel som ska gå mellan Hammarbybacken och Finnboda, under Hammarby Sjöstad och Henriksdalsberget. Den befintliga tunneln är hårt belastad och en ny behövs för att kunna hantera ökade vattenflöden i framtiden, skriver SVOA på sin hemsida.

– Vi har utrett flera olika alternativ utifrån flera olika aspekter. Den här tunneln ska ju kopplas på andra anslutningar, så den måste vara där det går att koppla på den. Vi har tittat på hur den påverkar omgivningen på olika sätt, till exempel buller, och när man vägt samman aspekterna har man kommit fram till att det här är den bästa platsen, säger Susanne Forsberg.

Vill ha rättvis process

Arbetstunneln beräknas vara i drift i fyra år och ”efter byggtiden kommer marken vid arbetsområdet att återställas och tunnelmynningen pluggas igen”. Men Rädda Hammarbyskogen menar att det är omöjligt att återställa marken när man tar bort gamla träd, och att arbetstunneln hade kunnat placeras någon annanstans, i ett mindre känsligt område.

– Det här är en jätteviktig skog, det är en spridningsskog mellan tre stycken naturreservat. Nu vill de spärra av den för att bygga en temporär tunnel. Vi är besvikna och vi vill ha en rättvis process, säger Smilla Ubbe.

Nu är föreningens mål att skjuta upp byggstarten så att Länsstyrelsen kan ta ställning till den hemställan som lämnats in, det vill säga utreda ifall bygget strider mot artskyddsförordningen. Även Naturskyddsföreningen i Stockholm har lämnat in en hemställan om artskyddsdispens och artskyddsutredning gällande specifikt fladdermöss. Rädda Hammarbyskogen har även begärt resning i Högsta domstolen.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer från SVOA. 

Rättelse: Det stod i en tidigare version att Smilla Ubbe representerar föreningen Rädda Hammarbyskogen, men det gör hon inte. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV