Dags att flytta – eller bara rensa i röran? I de flesta fall lönar det sig att satsa på flyttkartonger med fem lager wellpapp. Med en bra kartong som håller i många flyttar, sparar du både pengar och träd.
Mikael Johansson från flyttfirman Anna & Johanna bänder och trycker på lådorna för att testa hållbarheten. Han har jobbat med städ och flytt i 17 år.
– En bra kartong ska hålla för minst sex flyttar, säger han.
Han menar att det är antalet lager wellpapp man framför allt ska titta efter när man köper flyttlådor. De flesta kartonger med bara tre lager håller inte lika bra som de med fem – ett tryck med näven visar hur botten ger vika direkt. De tunnare varianterna klarar heller inte lika stor tyngd ovanifrån.
– En bra kartong tål att man staplar minst sex andra ovanpå, om de är rätt packade och man ställer de tyngsta i botten. Då behöver de vara av fem lager wellpapp.
Kvaliteten viktigast
Några av produkterna i testet har märkningen FSC, en certifiering för ansvarsfullt skogsbruk. Men den viktigaste hållbarhetsaspekten är enligt Mikael kvaliteten:
– Om en kartong håller för sex flyttar i stället för en eller två är den betydligt mer miljövänlig, eftersom man slipper kasta och köpa ny flera gånger.
En bra flyttlåda ska också vara tät och gärna låsa ihop helt och hållet på ovansidan.
– Många renoverar sin nyköpta lägenhet och slipar golvet eller putsar väggarna. Är kartongerna inte täta blir innehållet täckt med damm.
Obekvämt utan sidoflärpar
De lite mindre varianterna kan vara ett bra alternativ för den som tenderar att fylla lådorna med lite för tunga saker:
– Oftast packar kunden kartongen full, oavsett hur stor den är. De stora kan bli väldigt tunga om man vill fylla dem, och då är mindre bättre, tipsar Mikael Johansson.
Bäst betyg i testet får den kraftiga flyttlådan från Biltema. Den är både stabil och rejäl, och flikarna – det vill säga lockets kortsidor som oftast viks ner för att ge stabilitet – håller bra. Men hålen som bildas när man stänger locket gör att produkten ändå inte får riktigt full pott.
Den följs av Ikeas kartong, en mindre variant som trots att den bara har tre lager wellpapp också är stadig. ÖoB:s kartong är lika stabil men mer obekväm att bära då handtagen saknar så kallade flärpar, alltså de mindre delar som man viker in i hålen för handtagen för att göra greppet mjukare och för att låsa fast sidostyckena.
Även Jula, Rusta och Bauhaus har hållfasta kartonger, men flärparna rivs lätt av vilket påverkar bärkraften. I botten hamnar Biltemas enklare variant med tre lager wellpapp. Den rivs sönder efter två hopvikningar.
Så gjorde vi:
+ Vi testade flyttkartongerna med hjälp av flyttexperten Mikael Johansson och bedömde bland annat stabilitet, konstruktion och hållbarhet.
+ Därefter sattes ett sammantaget betyg från 1 till 5, där 5 är högst.
Mikael Johansson bästa packtips
+ Börja packa (och rensa) i tid, mycket av det som finns hemma går att packa ner i förväg.
+ Var noga med att vika kartongerna rätt – hållfastheten bygger mycket på konstruktionen.
+ Överstig inte maxvikten för flyttlådorna. Packa hellre lättare och fler lådor, än färre och jättetunga.
+ Fördela vikten jämnt i hela kartongen. Lägg gärna något större i botten och tunga, mindre föremål ovanpå.
+ Packa lådan till max hälften med böcker, och fyll på med exempelvis kuddar, täcken och jackor.
+ Slå in glas, porslin och annat ömtåligt i till exempel tidningspapper, bubbelplast, wellpapp, handdukar eller filtar. Lägg något mjukt i botten på lådan. Placera tallrikar på högkant.
+ Tejpa fast sladdar på den apparat de tillhör, så kommer inget bort.
+ Om du använder flyttfirma – skriv vilket rum kartongen ska till. Vid ömtåligt material, rita en pil för att visa vilken sida som ska vara uppåt.
+ Lägg sådant du inte kan vara utan i en separat flyttlåda, som du om möjligt packar i egen bil.
1. Biltema: Extra strong flyttkartong
Kort omdöme: Toppval
Pris per kartong: 34,90 kr (29,90 kr vid 10-pack).*
Dimensioner yttermått: 60 x 41 x 39 cm.
Volym: 80 l.
Angiven maxvikt: 80 kg.
Antal lager: 5.
Miljömärkningar: –
Flärpar: Ja.
Betyg: 4,5
Omdöme: Tung, stabil låda som är väl skuren och därmed har bra passform vid monteringen. De mjuka flärparna håller bra, och ger tre lager av flikar i sidan. Skulle ha fått full pott om det inte vore för de hål som uppstår på ovansidan när man stänger kartongen.
2. Ikea: Dundergubbe flyttlåda
Kortomdöme: Bra för småsaker
Pris per kartong: 19 kr.*
Dimensioner yttermått: 56 x 35 x 33 cm.
Volym: 54 l.
Angiven maxvikt: 30 kg.
Antal lager: 3.
Miljömärkningar: –
Flärpar: Ja.
Betyg: 4,3
Omdöme: Tack vare att den här kartongen har mindre dimensioner än många av de andra är den relativt stabil, trots bara tre lager wellpapp. Perfekt för smågrejer, eller när man inte vill bära tungt. Mycket greppvänliga handtagsöppningar.
3. ÖoB: Flyttlåda extra kraftig
Kort omdöme: Kvalitet till högt pris
Pris per kartong: 45 kr.*
Dimensioner yttermått: 59 x 38 x 38 cm.
Volym: Anges ej.
Angiven maxvikt: 40 kg.
Antal lager: 5.
Miljömärkningar: –
Flärpar: Nej.
Betyg: 4
Omdöme: Stabil låda som tål att stapla mycket på. Locket sluter tätt. Sidoflikarna hålls inte fast av någon flärp och åker därför lätt upp, vilket gör att bärkraften i handtagen minskar. Obekväma handtag som skär in i handen.
4. Jula: Pro flytt-/lagerlåda
Kort omdöme: Känsliga flikar
Pris per kartong: 29,90 kr (27,90 kr vid 10-pack).*
Dimensioner yttermått: 58 x 39 x 34 cm.
Volym: 71 l.
Angiven maxvikt: 80 kg.
Antal lager: 5.
Miljömärkningar: –
Flärpar: Ja.
Betyg: 4
Omdöme: Mycket kraftig botten som tål hög belastning. Låsningen sluter tätt. Skönt grepp med stora invikta flärpar. Dessa håller dock inte om man plockar isär och sätter ihop kartongen flera gånger, utan rivs sönder efter ett tag.
5. Bauhaus: Flytt/förvaringslåda
Kort omdöme: Svag i sidorna
Pris per kartong: 29,95 kr (24,90 kr vid 10-pack).*
Dimensioner yttermått: 57 x 42 x 34 cm.
Volym: Anges ej.
Angiven maxvikt: Anges ej.
Antal lager: 5.
Miljömärkningar: FSC.
Flärpar: Nej.
Betyg: 3,5
Omdöme: Mycket stabil wellpapp. Eftersom sidoflikarna i locket inte har hål för handtag blir det bara två lager kartong i sidorna, så handtagen går lättare sönder vid hög belastning. Handtagen skär in i handen eftersom kartongen saknar flärpar.
6. Rusta: Flyttkartong pro
Kort omdöme: Dålig låskonstruktion
Pris per kartong: 29,90 kr.*
Dimensioner yttermått: 59 x 37 x 39 cm.
Volym: 75 l.
Angiven max vikt: 50 kg.
Antal lager: 5.
Miljömärkningar: FSC.
Flärpar: Ja.
Betyg: 3
Omdöme: Kraftig flyttkartong med wellpapp i fem lager. Det gör lådan mycket stabil och bärkraftig. Har mjuka, långa flärpar som låser fast locket i handtaget. De rivs lätt av, och då håller locket sig inte stängt.
7. ÖoB: Flyttlåda
Kort omdöme: Slapp botten
Pris per kartong: 25 kr (12,90 vid 10-pack).*
Dimensioner yttermått: 57 x 35 x 33 cm.
Volym: Anges ej.
Angiven maxvikt: 30 kg.
Antal lager: 3.
Miljömärkningar: –
Flärpar: Ja.
Betyg: 2
Omdöme: Delarna sitter ihop hårt i perforeringen vid första vikningen och måste slås isär. Tunn, slapp botten och instabila sidor som inte går att belasta eller stapla annat på. Flärparna är för korta och låser inte fast sidolocket i sidan.
8. Biltema: Flyttkartong
Kort omdöme: Tål inget ovanpå
Pris per kartong: 15,90 kr (12,90 kr vid tiopack)*
Dimensioner yttermått: 58 x 40 x 34 cm.
Volym: Anges ej.
Angiven max vikt: 30 kg.
Antal lager: 3.
Miljömärkningar: –
Flärpar: Ja.
Betyg: 1,5
Omdöme: En stor men instabil flyttkartong som inte tål de 30 utlovade kilona utan att ge vika. Flärparna låser inte fast flikarna från locket och man får sämre bärkraft i sidorna. Efter ett par omgångar av montering är det bara en hög wellpapp kvar.
* Priserna är hämtade från respektive varuhuskedja.