Eftersom de globala hållbarhetsmålen inte är i närheten av att uppfyllas hörs allt fler positiva röster för kärnkraft. Den anses även viktig för att stabilisera elnätet när sol- och vindkraft inte ger energi.
DEBATT. Vi behöver investera mycket mer i nya energikällor! I dag använder svenskar cirka 20 procent mindre energi per person än för 40 år sedan även om vårt välstånd fördubblats. Samtidigt utvecklas sol-, vind- och bioenergi i snabb takt och samhället elektrifieras allt mer. Det låter väl som en hållbar framgångssaga? Men så är inte fallet!
I verkligheten köper vi en mängd varor från andra länder vilket gör att energianvändningen flyttat utomlands och skapat en enorm transportindustri. Detta plus snabb utveckling i vissa utvecklingsländer gör att fossil energi fortfarande ligger bakom 80 procent av världens energiproduktion.
Eftersom de globala hållbarhetsmålen inte är i närheten av att uppfyllas hörs allt fler positiva röster för kärnkraft. Den anses även viktig för att stabilisera elnätet när sol- och vindkraft inte ger energi. Men hur klokt är det att investera i kärnkraft? I värsta fall skulle över 450 kärnkraftverk kunna genomgå härdsmälta om planeten träffas av en superstark solstorm då inte ens nödkylning skulle hjälpa.
I stället borde Sverige och världen investera mycket mer i forskning för att få fram helt nya energikällor som bland annat kan möjliggöra luftburna transporter, så att det enormt resurskrävande internationella vägnätet kan avvecklas. Därutöver behöver vi utveckla ett lågenergisamhälle med skogsjordbruk i och kring städer som kan ge näringsrik mat, billig biogas och regenerativa material. Vilket politiskt parti vågar ta stafettpinnen?