Förra året vann de mot Shell i en historisk dom där företaget dömdes att förbättra sitt klimatarbete. Nu har holländska grenen av Friends of the Earth startat en ny kampanj, där de uppmanar 29 storföretag att publicera planer på stora utsläppsminskningar – annars kan det bli nya domstolsförhandlingar.
Cheferna för 30 storföretag och multinationella företag med säte i Nederländerna fick i torsdags ett brev från miljöorganisationen Milieudefensie, den holländska grenen av Jordens vänner. Där finns en uppmaning om att publicera planer på rejäla utsläppsminskningar av växthusgaser: 45 procent fram till 2030, jämfört med 2019 års nivåer.
Och det är en uppmaning med ett visst hot bakom. Om företagen inte presenterar en klimatplan innan den 15 april så kan det innebära att miljöorganisationen går vidare med en ny stämning likt den mot Shell.
– Vi är väldigt tydliga med att vi i slutändan, om det behövs, är villiga att gå till domstol. Men naturligtvis hoppas vi att dessa företag kommer att agera av sig själva”, säger Peer de Rijk, Policyansvarig på Milieudefensie, till Reuters.
Han fortsätter med att konstatera att organisationen är öppen för samtal med företagen, men inte för pratandes skull, för det brådskar:
– Klimatvetenskapen är väldigt tydlig. Det här är precis vad som behövs, säger han till nyhetsbyrån.
Många förorenande branscher
Företagen som fått ett brev är bland annat flera pensionsföretag, flygbolaget KLM, kemibolaget AkzoNobel, energibolaget Uniper, oljebolaget ExxonMobil, biltillverkaren Stellantis, stålkoncernen Tata steel och dagligvarujätten Unilever.
Reuters har kontaktat företagen för en kommentar och 14 av dem har svarat att de vidtar åtgärder för att minska sina utsläpp av växthusgaser.
Men några tomma ord vill organisationen inte veta av. I brevet, som också finns publicerat på Milieudefensies hemsida, skriver de att de kommer se till att företagens plan blir ”beräknad och utvärderad av den välrenommerade internationella forskningsbyrån New Climate Institute”. I juni kommer de att publicera resultaten och en rankning.
I slutet av brevet tillägger de att målet inte är att gå till domstol:
”Vi föredrar att diskutera din klimatplan. Vårt mål är att alla större förorenare gör sitt bidrag. Vi kommer att känna igen föregångare och vid behov till och med stödja dem, eftersläntrare kan räkna med vårt obevekliga tryck”