Storbritanniens kontroll över Chagosöarna utmanas av Mauritierna. Östatens FN-ambassadör Jagdish Koonjul hissade under måndagen sitt lands flagga över atollen Peros Banhos. ”Vi tar tillbaka det som alltid har varit vårt eget.”, sa Koonjul i samband med ceremonin.
I ett steg att formellt ”ta tillbaka” kontrollen över Chagosöarna, som består av sju atoller i Indiska oceanen, skickade Mauritius i förra veckan fartyg mot öarna, för första gången utan att be om tillstånd från Storbritannien. Efter att ha kommit fram i helgen hissade delegationen på måndagsmorgonen den Mauritiska flaggan på atollen Peros Banhos, samtidigt som östatens nationalsång hördes i bakgrunden.
”Vi utför den symboliska handlingen att hissa flaggan, som britterna har gjort så många gånger för att etablera kolonier. Vi tar dock tillbaka det som alltid har varit vårt eget.”, sa Mauritius FN-ambassadör Jagdish Koonjul i samband med ceremonin, rapporterar The Guardian.
De territoriella rättigheterna till Chagosöarna i Indiska oceanen, som har styrts från London sedan 1800-talet, har länge varit en mycket omtvistad fråga.
1965, bara några år innan Mauritius blev självständigt från den tidigare kolonialmakten Storbritannien, avskilde britterna Chagosöarna från Mauritius. Under åren som följde tvingades ursprungsinvånarna på ön flytta till Mauritius och Seychellerna – då Storbritannien hyrde ut ögruppens största ö till USA som nyttjade den som en flygbas.
Mauritius har länge krävt att få tillbaka de territoriella rättigheterna över Chagosöarna. Enligt östaten bröt Storbritannien mot FN:s resolution 1514, som antogs 1960 och innehöll ett förbud mot att dela upp kolonier innan de blev självständiga, något som också har konstaterats enligt beslut i den Internationella domstolen i Haag. Så sent som i maj 2019 röstade även en majoritet i FN:s generalförsamling för att anta en ickebindande resolution som uppmanar Storbritannien att ”avsluta sitt koloniala styre” över öarna inom sex månader. Flagghissningen under måndagen är enligt Mauritius ett legitimt steg i att göra verklighet av segrarna i IFCC och FN och visa att de har suveränitet över ögruppen.
”Detta är ett mycket känslosamt ögonblick för mig och en mycket historisk tid för oss eftersom vi kan hissa vår flagga på vårt eget territorium. Det internationella samfundet och internationella institutioner har redan beslutat att detta är vårt territorium. Det vi gör är legitimt, sa Mauritaniens premiärminister Pravind Jugnauth i en kommentar till The Guardian strax efter ceremonin.
Britterna väntade inte länge med att svara på flagghissningen.
”Det råder ingen tvekan om vår suveränitet över Biot (British Indian Ocean Territory), som vi har haft oavbrutet sedan 1814. Mauritius har aldrig haft suveränitet över territoriet och Storbritannien erkänner inte deras anspråk”, uppgav en talesperson för det brittiska utrikesdepartementet i ett skriftligt uttalande.
USA, som bland annat har använt militärbasen på ön Diego Garcia vid flygbombningar under invasionen av Afghanistan och Irak har stått på Storbritanniens sida i konflikten.
Läs mer: