Radar · Djurrätt

Ny studie: Veganhundar mår bättre

Forskare bakom en ny studie menar att en vegansk diet är det hälsosammaste alternativet för hundar.

Enligt en ny studie är vegansk mat hälsosammare för hundar än en konventionell köttbaserad diet.

I en färsk studie har brittiska forskare analyserat drygt 2 500 hundars kost och hälsa. Under ett års tid fick hundägare fylla i enkäter med sju olika hälsoindikationer, som besök hos veterinären och vanliga sjukdomar. Drygt hälften av hundarna åt en konventionell köttbaserad diet, en tredjedel åt rått kött och 13 procent åt vegankost.

Studien visar att nästan hälften av hundarna som följde en konventionell köttbaserad diet behövde medicin, jämfört med en tredjedel av veganhundarna. Hälsoproblem rapporterades bland 49 procent av de köttätande hundarna, 43 procent av hundarna som åt rått kött och 36 procent av hundarna som åt veganskt.

Vikt viktig faktor

De hundar som följde en diet bestående av rått kött var i det stora hela marginellt hälsosammare än veganhundarna. Enligt forskarna kan detta dock bero på att hundarna som åt rått kött i genomsnitt var ett år yngre.

– Studien visar att den hälsosammaste och minst farliga dieten för hundar är en näringsmässigt fullgod vegansk diet, säger Andrew Knight, professor vid University of Winchester, i en intervju med tidningen The Guardian.

Enligt Andrew Knight kan studien inte visa varför veganhundarna mådde bättre. Men han menar att vikten kan spela in.

– Ett av de vanligaste hälsoproblemen när det kommer till hundar är övervikt och fetma. När vi testar konventionella köttbaserade dieter är det tyvärr vanligt att de är mer kaloririka, säger han till The Guardian.

Veterinärer kritiska

Studien har dock bemötts med kritik, efter att den publicerades på onsdagen. En rad veterinärer har skrivit under ett inlägg på bloggen Vethelpdirect. Veterinärerna kritiserar bland annat att studien är finansierad av organisationen ProVeg. De menar även att det inte går att slå fast om de veganska hundarna i själva verket var hälsosammare eller om de bara besökte veterinären mer sällan, eftersom att studien baserades på vad hundägarna uppgav.

Texten har uppdaterats med stycket om kritik från veterinärerna. Även ingressen har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV