Oljejätten Shell drog sig ur Ryssland efter invasionen av Ukraina men köpte sedan hundratusentals fat rysk råolja till reapris. Efter kritik meddelar bolaget att man donerar vinsten till humanitärt bistånd.
Flera bolag har pausat sin verksamhet i Ryssland till följd invasionen av Ukraina, däribland oljejätten Shell. Den 28 februari meddelade oljebolaget att man skulle lämna den ryska marknaden helt och avbryta sitt samarbete med det delvis statliga företaget Gazprom. I ett uttalande uttryckte Shells VD Ben van Beurden sin bestörtning över Rysslands agerande.
“Vi beklagar och är chockerade över alla de liv som går förlorade i Ukraina till följd av denna fruktansvärda militära aggression”, sa Ben van Beurden.
Bara dagar senare köpte Shell ett stort parti rysk råolja till rekordbilligt pris, ett beslut som nu får kritik. Shell köpte totalt 725 000 fat råolja från Ryssland, samtidigt som flera andra bolag valt att hålla sig borta från oljan.
I ett upprört inlägg på Twitter frågade Ukrainas utrikesminister Dmitro Kulebo om inte Shell tycker att “rysk olja doftar ukrainskt blod?”
Shell försvarade först köpet med hänvisning till att man inte kan hitta alternativ till den ryska oljan över en natt och att det inte fanns någon annan lösning för att fortsätta tillgodose Europas energibehov. I ett senare uttalande menade VD:n Ben van Beurden dock att köpet var fel beslut.
Efter kritiken har oljebolaget meddelat att vinsterna från köpet av den ryska råoljan kommer att gå till en fond för humanitärt bistånd i Ukraina. Shell meddelar även att man beslutat att lägga ned sina bensinstationer och ytterligare verksamheter i Ryssland.
USA:s regering har infört importförbud för rysk olja, flytande naturgas och kol till USA, ett beslut som började gälla i tisdags. I Europa pågår diskussioner om hur beroendet av rysk olja och gas ska minska.