Även om arbetet för självständiga domstolsväsenden, ökad pressfrihet och minskad korruption går framåt i många EU-länder så råder det fortfarande stora brister i andra, enligt EU-kommissionens årliga rättsstatsrapport som presenterades idag.
För tredje året i rad presenterade EU-kommissionen under onsdagen sin rättsstatsrapport som lyfter läget för några av de områden som kan ses som grundläggande för fria demokratier.
– Rättsstaten förblir en grund för demokratin. Rysslands krig i Ukraina är ytterligare en påminnelse om vikten av vårt arbete för att upprätthålla och främja rättsstatsprincipen i och utanför EU, sade Věra Jourová, EU-kommissionär för värderingar och transparens, i ett pressmeddelande.
Hon konstaterade att arbetet för rättsstatens principer går framåt på många håll i Europa, men inte överallt.
– Tyvärr kvarstår fortfarande oro i vissa medlemsstater, särskilt när det gäller rättsväsendets oberoende.
Polen och Ungern får kritik
I de landsspecifika genomgångar och rekommendationer som lagts till i rapporten för första gången blir det tydligt vilka länder Jourová främst syftar på. Både Polen och Ungern får hård kritik när det gäller domstolarnas oberoende. Bland annat kritiseras återigen den disciplinära nämnd som införts i Polen och som syftar till att kontrollera Högsta domstolens beslut. Landet kritiseras också för att inte ha infört flera av de anti-korruptionsåtgärder som de tidigare åtagit sig att göra. Mediemångfalden i landet är också på tillbakagång, public service självständighet kan ifrågasättas och arbetssituationen för journalister blir allt tuffare.
Ungern får liknande kritik och de båda länderna får en lång lista med rekommendationer på åtgärder.
Även Sverige får rekommendationer, om än betydligt färre och mindre allvarliga. Det handlar bland annat om att fortsätta med en pågående utredning kring domstolsväsendets oberoende, att arbeta mer för att förhindra ”utländska mutor” och att utvärdera regelverken kring personer som går från höga positioner inom regeringen och vidare till den privata sektorn.
Oberoende public service
Rättsstatsrapporten lyfter också pressfriheten och mediemångfalden i länderna och i årets rapport har kommissionen lagt ett särskilt fokus på ländernas public service-bolag.
– Fler skyddsåtgärder behövs för att säkerställa att public service-mediernas oberoende skyddas, att offentlig finansiering är tillräcklig och inte används för att sätta politisk press på dessa medier, säger Věra Jourová i pressmeddelandet.
Rapporten visar bland annat att många länder har sett till att förbättra journalisters säkerhet och arbetsvillkor under det senaste året, men det finns på vissa håll problem med brist på insyn kring hur stater distribuerar sin annonsering (vilket kan vara en avgörande inkomstkälla för medier), kring intressekonflikter och tillsättning av höga tjänster samt kring vilka hinder som finns för att få ut offentliga handlingar.
Dagens rapport kommer att efterföljas av debatter i EU-parlamentet om var och en av medlemsländerna. EU-kommissionen uppmanar också medlemsländerna att föra en nationell dialog om rättsstatsprincipen och erbjuder sin hjälp i arbetet med att implementera rekommendationerna.