Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Koranbränningarna fortsätter – men våldet dog ut

Polisen bekräftar att Paludans demonstrationerna som hållits hittills i veckan har genomförts utan större ordningsstörningar.

Med de våldsamma påskkravallerna i färskt minne är Rasmus Paludan ute på koranbränningsturné igen.
Men få verkar numera bry sig.

Vid Fittja torg stiger människor av och på bussar. De flesta passerar, men några tittar undrande omkring sig.

– Vad är det som händer? Varför så många poliser? frågar en äldre man en polis.

– En allmän sammankomst. Det är Paludan, svarar polisen medan mannen rycker på axlarna och går åt andra hållet.

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har sedan i måndags ordnat ett tiotal allmänna sammankomster runtom i Stockholm där han bränner koraner. På eftermiddagen står Alby och Hallunda på tur.

Polisen bekräftar att demonstrationerna som hittills hållits har genomförts utan större ordningsstörningar. Det här kan sättas i relation till Paludans koranbränningar i påskas som möttes med våldsamma upplopp i bland annat Stockholm, Örebro, Malmö och Linköping.

Stämningen är lugn på Fittja torg där Paludan bränner koraner på torsdagen. Det fåtal människor som samlats där håller sig på ett säkert avstånd. Maja Suslin/TT

Fler poliser

Det finns flera orsaker till att Paludans verksamhet inte längre får samma uppmärksamhet, säger Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet.

– Polisen förutsåg inte omfattningen av protesterna och de enorma våldsamheterna som påskkravallerna förde med sig. Jag vet inte om vi i modern tid har sett något liknande i Sverige.

Men efter detta har flera personer lagförts. Enligt Widmalm sänder det en tydlig signal att man faktiskt kan bestraffas.

Det spelar också roll hur man agerar på plats, enligt Widmalm. Han säger att föreningen Flamman, som befinner sig på plats för att kunna gå emellan, har en lugnande inverkan.

Dessutom har polisen anpassat sina resurser.

– Under senare tid har det till och med kunnat vara fler poliser än demonstranter på plats vid Paludans demonstrationer. Det påverkar benägenheten att ens ta sig dit för den som vill bruka våld.

Bryr sig inte

På torget har ett femtiotal personer samlats. De står eller sitter på ett säkert avstånd från Paludan. Polisen står i klungor.

– Jag tycker synd om honom. Man måste respektera alla religioner om man bor i ett fritt land, säger Alice som inte vill uppge efternamn.

Alla som TT talar med säger att man har förstått att Paludan vill att folk blir upprörda.

– Vi bryr oss inte längre, säger Alice.

– Hans budskap är att skapa konflikt och irritation. Det ska man inte ge honom, säger Himmet Kaya som jobbar i Fittja centrum. Maja Suslin/TT

Himmet Kaya tycker inte heller det är värt att protestera.

– Han är en nolla, det är bara ”bullshit”. Jag är själv muslim och jag bryr mig inte. För en riktig muslim är alla religioner likvärdiga, säger Himmet Kaya och fortsätter:

– Hans budskap är att skapa konflikt och irritation. Det ska man inte ge honom.

Ny strategi

Även Sten Widmalm säger att det är bäst att den som upprörs av Paludan ignorerar honom. Paludan vill ha rubriker. Han vill att folk ska bryta mot lagen.

Men nu tror statsvetaren att Paludan kommer bli tvungen att byta strategi.

– Att skända koranen börjar folk uppfatta som ganska uttjatat.

Några större politiska framgångar tror han inte heller blir aktuellt för Paludan. Det finns ingenting som tyder på att Stram kurs kommer bli viktigt i det svenska valet, enligt Widmalm.

– Däremot tror jag att Stram kurs har påverkat svensk politik väldigt mycket på så sätt att det har blottat stora klyftor i samhället. Jag tror att medveten om dessa har ökat, på grund av påskkravallerna – även om det inte är något man ska tacka Paludan för.

Att intresset för Paludan har svalnat på senare tid och att han kan ordna demonstrationer utan att det blir kravaller är ett gott tecken för demokratin, enligt Widmalm.

– Man ska inte förhandla bort yttrandefriheten. I stället ska man se till att det blir klart och tydligt för alla vilka regler som gäller för yttrande- och demonstrationsfrihet.

Breshna Dehqanzai jobbar med ungdomar i området. Eftersom Paludan varit så omtalad vill hon se vad han är för en typ. Maja Suslin/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV