Idag blev det officiellt. Unesco har för första gången utnämnt ett område i Sverige till global geopark. Det innebär att området, Platåbergens geopark, fått ett kvitto på att det är unikt och internationellt intressant ur geologiskt perspektiv.
Kinnekulle, Halle- och Hunneberg, Hornborgasjön och Varaslätten. Det är ett stort område som nu fått Unescos utmärkelse global geopark.
– Det känns ju fantastiskt att äntligen få det officiellt! Vi har fått förhandsbesked, men det är först idag som beslutet blivit officiellt, säger koordinator Anna Bergengren.
Hon har själv jobbat sedan 2017 för att få Platåbergens geopark godkänd av Unesco. Det har inneburit ett idogt arbete med hemsida, administrativt arbete med ansökan, skyltning vid de många platserna av särskilt intresse, informationsarbete till allmänheten och inte minst ett samarbete mellan flera kommuner och aktörer inom turismnäringen i området.
– Men arbetet har pågått ännu längre än så och nu har det gett resultat, tack vare en vilja hos människorna här att uppmärksamma och bevara de unika värden som finns här.
Det finns idag även två nationella geoparker i Sverige, Geopark Siljan och Geopark Indalsälven. Detta är en egen klassificering, och där ingår inte Platåbergens geopark.
– Vi ansökte direkt till Unesco för vi var så säkra på att området hade de kvaliteter som krävs, säger Anna Bergengren.
Till exempel vittnar de många platåbergen i området med sina olika lager om hur jorden utvecklats under miljontals år. På sina håll går spåren så långt tillbaka som 1700 miljoner år, till ett urberg högt som Himalaya som slipats ner till fotknölarna. Spåren i landskapen kring Hornborgarsjön vittnar i sin tur om hur istäcket dragit fram under den senaste istiden. Alla dessa geologiska förutsättningar har också skapat en rad unika naturtyper, såsom den kalkrika alvarmarken på Kinnekulle, som i sig även är såväl biosfärområde som Natura 2000-område.
– Jag hoppas att det här leder till en ökad uppmärksamhet och stolthet hos lokalbefolkningen över det man har utanför köksfönstret. Och att det ger en ökad naturturism och besöksnäring hit, även med fler internationella besökare, säger Anna Bergengren.