Ett trettiotal djurrättsorganisationer har skrivit ett öppet brev till EU-kommissionen där de uppmanar EU att förbjuda bläckfiskuppfödning.
– Bläckfiskar är mycket intelligenta, kännande varelser som känner smärta och ångest, säger Elena Lara på Compassion in World Farming.
I Las Palmas på Gran Canaria planerar företaget Nueva Pescanova att anlägga världens första kommersiella anläggning för bläckfiskuppfödning. Sedan planerna offentliggjordes förra året har det lett till stora protester från djurrättsorganisationer runtom i världen och nu har flera av dem gått samman och skrivit ett brev till EU-kommissionen.
I brevet uppmanar de EU att besluta om ett förbud mot bläckfiskuppfödning i unionen, liksom ett förbud mot import från mindre uppfödningsanläggningar i andra länder.
– Vi borde fira dessa otroliga vilda djur snarare än att låta dem hållas instängda i en undervattensfabrik. Det är dags att avsluta fabriksodlingen – inte utöka den. Bläckfiskar är mycket intelligenta, kännande varelser som känner smärta och ångest. De bör aldrig tvingas samman i fabriksgårdar medan annat havsliv decimeras för att föda upp dem. EU måste förbjuda odling av bläckfiskar och andra bläckfiskar för att säkerställa att denna grymma praxis inte kan utvecklas, säger Elena Lara, forskningschef på organisationen Compassion in World Farming, i ett pressmeddelande.
Intelligenta och kännande djur
I en rapport som organisationen släppte förra året går de igenom forskning kring bläckfiskar och varför det skulle leda till allvarliga problem för deras välfärd att hållas instängda tillsammans med många andra bläckfiskar. Dessa djur lever oftast ensamma och om de stängs in i undervattenstankar tillsammans med många andra djur, kan det leda till mycket stress, aggressivitet och till och med kannibalism.
Att bläckfiskar är intelligenta och kännande djur visas bland annat också i den Oscarsbelönade dokumentärfilmen Bläckfisken och jag från år 2020, där filmaren följer och utvecklar en vänskap med en bläckfisk i en sydafrikansk kelpskog.
En bläckfiskodling skulle även medföra stora konsekvenser för havsmiljön. För varje kilo producerat bläckfiskkött så skulle det gå åt tre kilo fisk till foder. Det skulle öka risken för överfiske och för ett högre tryck på de marina ekosystemen.
Detta står i direkt konflikt med EU:s strategi för en hållbar matproduktion, skriver djurrättsorganisationerna i brevet och hänvisar till EU:s egna riktlinjer, där det står att man ska främja ett vattenbruk med arter längre ner i näringskedjan för att på så sätt uppnå ett lägre ekologiskt fotavtryck.
World Animal Protection Sverige är en av organisationerna som skrivit under brevet via samarbetsorganisationen Eurogroup for Animals. Julia Engqvist, kampanjansvarig i organisationen, säger i ett uttalande att EU måste sätta ner foten och klart och tydligt ta avstånd från bläckfiskuppfödning.
– Bläckfiskar hör hemma i frihet i haven – inte instängda i djurfabriker. Att hålla bläckfiskar i anläggningar för köttproduktion är helt oförenligt med en respektfull djurvälfärd.