Kriget i Ukraina fortsätter trots att flyktingströmmarna mot norra Europa har blivit mindre. Många flyktingar har valt att stanna i närområdet – något som internationella Röda korset nu varnar för. ”Vi vet att det går att förhindra en andra kris, men ingen organisation eller aktör klarar av det på egen hand”, säger organisationens vice chef Xavier Castellanos Mosquera.
Redan innan kriget i Ukraina bröt ut var hälso- och sjukvården ansträngd både i landet och grannländerna, som nu tagit emot miljoner flyktingar. Coronapandemin hade redan förbrukat både extra resurser och energi.
– Bristen på sjukvårdsmateriel, personal och viktig infrastruktur växer för varje dag som går. De miljoner människor som har migrerat till de västra delarna av Ukraina och Östeuropa är i riskzonen för att dra på sig infektionssjukdomar, till följd av de ofta lever trångt, har begränsade möjligheter att få tak över huvudet, inte äter näringsriktig mat och utsätts för väder och vind, säger Nick Prince, som är ansvarig för akutsjukvård å internationella Röda korsets vägnar, i ett pressmeddelande.
Länderna som internationella Röda korset lyfter i pressmeddelandet är förutom Ukraina bland annat Rumänien, Moldavien, Ungern och Belarus. Organisationen lyfter att dessa länder fortsatt också lider av sviterna av covidpandemin.
Bland de som har flytt från Ukraina till grannländerna hör också människor som lider av kroniska sjukdomar som cancer och diabetes. Bristen på tillgängliga vaccin i regionen – inte bara mot covid-19 utan också andra sjukdomar – gör också att det finns risk för att utbrott av exempelvis mässlingen ökar. Gällande de som lider av cancer eller diabetes finns det inte alltid hjälp att få, även om de fattiga grannländerna som Moldavien gör sitt yttersta för att hjälpa flyende ukrainare. Mer stöd krävs för att fortsätta svara mot krisen, enligt internationella Röda korset.
– Röda korset uppmanar alla världens regeringar och det internationella samfundet att se till att donera pengar för att se till att det långsiktigt finns sjukvård för alla, olika slags vaccin, testcenter och möjlighet att få behandling, rent vatten och psykologisk hjälp, säger Xavier Castellanos Mosquera.