Startsida - Nyheter

Zoom

Prata om flyget: ”Många behöver få en verklig klimatinsikt”

Köerna har ringlat extremt långa på Arlanda under helgen tack vare många ressugna.

Helgens kökaos på Arlanda vittnar om att svenskarna återigen tagit upp sitt flygresande efter pandemin. Samtidigt har organisationen Vi håller oss på jorden nyligen dragit igång sin kampanj ”Prata flyg”.
– Förhoppningen är att många ska börja prata om flyget och klimatkrisen och att vi ska kunna hjälpa till med att göra det enklare att prata om, säger ordförande Maja Rosén.

Vi håller oss på jorden startade 2018, som ett nyårslöfte där Maja Rosén och hennes granne valde att börja prata mer öppet om varför de valde att avstå från att flyga. Deras kampanjer Flygfritt 2019 och Flygfritt 2020 fick stor uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser, men under pandemiåren blev det tystare.

– Nu har debatten börjat komma igång igen, och det handlar väl om att folk har börjat flyga igen, det har blivit en aktuell fråga, säger Maja Rosén.

Deras initiativ har numera hunnit bli en riktig, ideell organisation, om än med små resurser. För några veckor sedan startade de sin kampanj ”Prata flyg”, och målet är tydligt: att kunna påverka den allmänna debatten, normerna kring flyg och klimatfrågan och i förlängningen även politiken. För det handlar inte om att lägga skuld på enskilda individer.

– Att lyfta frågan är mycket viktigare än att göra allt perfekt i sitt eget liv. Det är såpass stort att det är en politisk förändring som krävs. Men det kan man inte uppnå om inte normerna i samhället förändras. I början fick vi en del kritik om att ansvaret inte ska ligga på individen. Men nu tycker jag att man börjat gå ifrån detta och börjat se kopplingen, att det krävs både politisk förändring och individer som agerar. Det visar ju forskningen också, att det är sammanflätat.

Men hur ska man rent konkret prata med vänner och bekanta om flyget och klimatet?

– Man ska absolut våga prata om det. Det viktigaste är inte vad man säger utan hur man pratar om det. Det här med att låta anklagande och arg brukar inte leda till att personen tänker om. Och det kan vara svårt att inte låta anklagande när man känner sig frustrerad, säger Maja Rosén.

Att flyget ändå står för en relativt liten del av världens totala utsläpp gör att det dessutom blir lätt att försvara, menar hon.

– Till att börja med kan man behöva försäkra sig om att personen har förstått hur akut klimatkrisen är. De närmaste åren som kommer kan vara helt avgörande. Många överskattar nog allmänhetens insikt om det här. Vi som ”fattat” kan nog tycka att det finns information överallt, i flöden på sociala medier och så vidare. Men det finns ju de som inte alls går runt och har klimatkrisen i tankarna. Så ställ mycket frågor, lyssna på vad den andre har att säga och försök se saken från den andras perspektiv, tipsar hon.

Prata vid flera tillfällen

Att komma med anklagelser om att någon är egoistisk och dum brukar inte ge särkilt lyckade resultat.

– Framhäv istället att du förstår hur de tänker. Att du själv kanske också tänkt så. Berätta vad som fick dig själv att få upp ögonen för hur akut det är, istället för att lägga fram en massa fakta. Folk gillar inte när man packar på sina åsikter eller visar hur duktig en själv är.

– Sen ska man inte förvänta sig att man kan övertyga folk på direkten. Prata lite om det och prata vidare en annan gång. Snarare än att vinna över en person i just det samtalet så kan man så ett litet frö. Gör det till ett positivt samtal och visa att du tror att detta är en person som skulle kunna tänka om: typen som bryr sig om världen.

Många längtar efter att resa till solen, men att ge upp flyget betyder inte att man måste avstå från upplevelser eller sol. Arkivbild. Foto: Michael Probst/AP/TT

Är man modig och vågar gå utanför sin bekvämlighetszon så kan man göra som hennes granne.

– Hon pratade med sin chef och såg vid flera tillfällen till att få prata en stund på fikapausen. Hon jobbar på en vårdcentral och nu senast visade hon Johan Rockströms Ted talks för alla kollegorna. Det är en väldigt bra grej att vända sig till alla så att inga känner sig personligen angripna.

Att just välja att prata om klimatet vid ett tillfälle då ingen precis nämt sin senaste flygresa är ett annat hett tips hon har för att undvika just detta med att peka ut folk.

På organisationens hemsida går det att hitta många fler konkreta tips och argument och den som vill bolla med andra kan gå med i den nystartade facebookgruppen ”Prata flyg!”

Måste inte sluta resa

När allt kommer omkring så är ju flyget bara en del av våra utsläpp, men att organisationen valt att fokusera på just det är att det är ett relativt enkelt sätt att minska den egna klimatpåverkan snabbt.

Men hur ska den som vill ut och resa och lämna allt efter två års pandemi tänka?

– Jag förstår att folk känner så! Det man kan tänka på är att det handlar inte om att sluta resa och uppleva saker. Pandemin begränsade oss till att inte kunna ha sociala kontakter som vanligt och det är en mycket värre omställning. Istället för att tänka på det vi går miste om så kan man försöka se att det går att göra mycket hemma. Särskilt inom vårt eget land om man vill ha storslagna naturupplevelser, men även i våra grannländer och i Europa finns det massor att göra.

Fokuserar man på hur stor skillnad det gör i utsläpp så kan man komma en bra bit bara på det.

– Det kan kännas tufft att sluta flyga innan man bestämt sig. Men sedan kan man komma på att ”oj det var ju kul också!” Du tvingas bli mer kreativ i ditt resande. Det blir spännande när man inte kan göra allt och sedan står där och har hittat den där fantastiska platsen med tåg.

– När du reser med tåg så får du se mer av Europa och resan blir en del av upplevelsen. Du träffar mer människor.

Återigen så är det här någonting man gör lättare om man förstår hur viktigt och bråttom det är.

– Vi behöver halvera utsläppen de kommande åren. Om vi tycker om resande så är det bättre att ta tag i det här och nu. Om några årtionden kanske vi inte kan resa alls på samma sätt, och vi får mer värmeböljor, naturkatastrofer och krig.

"Behöver få en känslomässig koppling"

Hennes erfarenhet är att de som engagerat sig i flygfrittkampanjen senare har haft lättare att göra andra förändringar i sin vardag.

– Många behöver få en verklig klimatinsikt, en mer känslomässig koppling till frågan och känna att det man själv gör har betydelse.

Allra minst utsläpp får man såklart om man stannar hemma. Men vill man ut och resa tipsar hon om att använda den nya sajten klimatsmartsemester.se, som forskare på Chalmers tagit fram.

– Där kan man jämföra både resesätt och olika destinationer. Dessutom kan man få en massa klimatsmarta resetips!

Exempel som hon själv brukar ge på skillnaden mellan liknande resor som gör stor utsläppsskillnad är en resa till natursköna Nya Zeeland som släpper ut 4,5 ton koldioxid, jämfört med en tågresa till Lofoten som släpper ut 0,04 ton. På samma sätt släpper en resa till Thailand ur 2,2 ton, medan tåg till Kroatien släpper ut 0,2 ton.

– Vi vill inte uppmana folk att sätta sig ner och ha tråkigt!

Läs mer: 

Så kan du beräkna semesterns klimatavtryck – med ett klick

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV