Startsida - Nyheter

Zoom

Ännu ingen rättvisa för tonåringarna som anklagades för branden i Moria

Människor flyr från branden i det ökända flyktinglägret Moria, september 2020.

I september 2020 brann det ökända flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos ner till grunden. Sex ungdomar – då tonåringar – anklagades för att ha startat branden. Sedan dess har jurister kämpat för att överklaga domarna som de menar bygger på bristande bevisning – men så sent som i veckan fann en domstol på Lesbos åter en av dem skyldiga. Att sex ungdomar ensamma kan hållas skyldiga för branden är dock uteslutet, enligt advokaten Lorraine Leete från organisationen Legal Centre Lesvos.

I början på september 2020 brann det ökända flyktinglägret Moria på ön Lesbos ner till grunden. Det var flera mindre bränder som till slut fick lägret att helt gå upp i lågor och lämnade så gott som bara aska kvar. Moria var byggt för att inhysa 3000 personer. När bränderna startade hade det mångdubbla – upp emot 13 000 personer – bott där i flera månader. Försök att larma om de på flera sätt farliga förhållandena i lägret hade gjorts upprepade gånger – dock utan gehör.

Efter branden och det tumult som uppstod när tusentals människor över en natt blev av med sina boenden och få men viktiga tillhörigheter anklagades sex ungdomar för att ha startat branden. Att de sex unga männen – alla mycket unga och två av dem minderåriga – ensamma skulle ha startat branden stämmer inte, menar advokaten Lorraine Leete från organisationen Legal Centre Lesvos.

– Att det är sex tonåringars fel att Moria brann ner är omöjligt. Det finns inte heller några tillförlitliga bevis som styrker detta. Att det är just de här sex ungdomarna som har pekats ut är en tillfällighet och även en forensisk tekniker har avfärdat att det skulle vara de som har startat branden. Det enda beviset som finns är från ett ögonvittne som senare har gått upp i rök, säger Lorraine Leete, som samarbetar nära de tre advokaterna som för de båda tonåringarnas talan i rätten och har varit med och byggt upp deras försvar.

Moria dagarna efter branden. Lägret var inte mycket mer än aska. Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Bristande bevisning

Enligt Lorraine Leete ska en rättegång och en fällande dom inte bygga på uppgifter från ett enda vittne – som dessutom inte har kunnat höras igen. I det här fallet är det i princip endast dessa uppgifter som skulle styrka skulden. BBC har tidigare rapporterat om att detta vittne liksom de anklagade ska ha varit afghan, men ha tillhört en annan etnisk grupp.

– Man har till exempel inte kunnat korsförhöra vittnet. I praktiken har ingen av ungdomarna fått en rättvis rättegång, säger hon.

Legal Centre Lesvos är en av flera organisationer som menar att anklagelserna mot de sex ungdomarna är politiskt motiverade. Kriminaliseringen av flyktingar och aktivister är en trend i hela Europa. De sex personerna som anklagas för att ha startat branden i Moria är inte de enda som ställts inför rätta på tvivelaktiga grunder.

Domstolen håller fast vid skulden

I veckan prövades de två yngsta i Moria 6 – som de har kommit att kallas för av organisationer och media – återigen i ungdomsdomstolen i Mytilini. Försvarets förhoppning var att få domstolen att reducera straffet. Men domstolen stod – trots bristande bevisning – fast vid att de varit medskyldiga till att ha startat branden, som hade kunnat döda. Men på grund av förmildrande omständigheter som gott uppförande på den ungdomsanstalt som han sedan dess har suttit på kortades straffet med ett år till totalt fyra istället för fem år. I en separat process i en domstol i Aten fick den ena av de två tonåringarna även sitt straff ändrat till villkorligt. I praktiken innebär det att han måste gå till polisen och anmäla sig varje månad. I vanliga fall brukar straffet för ungdomar som begått brott men har uppfört sig väl kortas med hälften.

Den 5 juli är det dags för den andre av de två tonåringarna att få sitt straff prövat igen av domstolen i Aten. Förhoppningen är att han också ska bli villkorligt frigiven under resten av sitt straff.

– Vi hoppas att rätten kommer att gå på samma linje som i domen nu i veckan. Han går i skolan och har lärt sig grekiska och är med i en teatergrupp. I den här killens fall så var han i september 2020 på väg att återförenas med sin morbror i Finland. Men på grund av att han fängslades anklagad för att ha startat branden har han inte kunnat återförenas med honom, säger Lorraina Leete.

Över 12 000 människor blev hemlösa i branden, som också slukade allt de ägde. För flyktingar är pass och andra dokument som kan styrka deras identitet, utbildning eller annat närapå ovärdeliga. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

SOS Moria – redan innan branden

Redan innan branden i Moria startade bland annat uppropet SOS Moria, som Syre tidigare har rapporterat om, för att pusha politikerna inom EU att evakuera de boende i lägret. Alla ensamkommande barn omfördelades till slut till olika EU länder – det vill säga alla utom Moria 6.

– De här unga människorna har blivit rånade på två år av sitt liv. De hade istället för att vara i fängelse och på anstalt kunnat vara i en hälsosam miljö och återuppbygga sina liv, säger Lorraine Leete.

Efter att ha överklagat domarna en gång väntar högsta domstolen. Lorraine Leete menar att de inte har något annat val än att ta fallet dit om de juridiska felaktigheterna består.

Detta har hänt

Vid tidpunkten för branden var situationen i Moria redan på bristningsgränsen – branden var snarare en konsekvens av att ha klämt in många tusentals människor i undermåliga förhållanden på en alldeles för liten yta. De sex anklagade – som kallas för ”Moria 6” – har dömts för mordbrand. Två av dem, som var 16 och 17 år gamla när branden startade, dömdes i mars 2021 av en ungdomsdomstol i Mytilini på Lesbos till fem års fängelse. Det är de som nu får sina straff omprövade. De övriga fyra prövandes och dömdes till tio års fängelse i en vanlig domstol på ön Chios sommaren 2021. En av dem hade också varit minderårig när branden startade i september 2020.

Legal Centre Lesvos är en av flera organisationer som slutit upp bakom de brottsdömda ungdomarna, som alla kommit till Grekland som ensamkommande barn.

Över 70 europeiska organisationer och hundratals individer har krävt en rättvis och transparent rättegång. Trots att det inte finns några trovärdiga bevis över de fyra anklagades delaktighet i branden fanns de skyldiga efter en två dagar lång rättegång, skrev CPT Aegean Migrant Solidarity i juni i fjol efter att de fyra äldre ungdomarna dömts på ön Chios. Organisationen påpekade i sitt uttalande också att internationella observatörer kritiserat de bristfälliga bevisen och att endast 15 personer tilläts delta under rättegången.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV