Banak i Nordnorge slog nyligen nytt värmerekord för landet: 34,3 grader. Den högsta temperaturen för breddgraden i Europa hittills. Överlag var juni den tredje varmaste junimånaden som planeten upplevt sedan mätningarna startade. Medeltemperaturen i Europa var samtidigt den näst högsta.
– De höga temperaturerna är en tydlig signal på klimatförändringarna. Somrarna blir i genomsnitt både längre och varmare. Samtidigt får vi flera temperaturtoppar, säger den norske klimatforskaren Jostein Mamen, till NRK.
Extrema temperaturer
Men det är långtifrån bara Norge som plågats av extrema temperaturer, visar den månatliga rapporten från EU:s väderlekstjänst Copernicus. I delar av södra Europa, från den iberiska halvön över Frankrike och till Italien, utmärkte sig särskilt den höga värmen. I Spanien, Frankrike och Italien nådde temperaturerna över 40 grader och har förvärrat uttorkningen av italiens största flod Po, vilket hotar matproduktionen i landets främsta jordbruksområden. Po-dalen producerar en stor del av maten i Italien, som parmesanost, ris och druvor.
– I vanliga fall flyter 1 800 kubikmeter i sekunden här i byn Boretto – nu är det 300 kubikmeter, säger Meuccio Berselli, generalsekreterare för Po-flodens vattenmyndighet i ett uttalande.
Vill förhindra kollaps
Även Tokyo slog ett ovälkommet rekord: I den japanska huvudstaden uppmättes för första gången dagstemperaturer på över 35 grader – fem dagar i rad. Rekordvärmen har även fortsatt in i juli. För första gången på sju år har myndigheterna begärt att hushåll och företag ska spara på elektriciteten under en tremånadersperiod, för att förhindra en kollaps i elnätet, rapporterar The Japan Times.